Dnia 2019-12-27 o godz. 11:26 ~moby_dick napisał(a):
> Zamiast wierzyć w bajki i fantasmagorie opowiadane przez PMM oraz zachwycać się polityką gospodarczą obecnej Władzy, przeczytajcie lepiej wywiad z mądrym człowiekiem.
> Świetnie syntetyzuje problemy obecnej GPW.
>
>
linkPrzeczytałem. Trudno jest nie zgodzić się z tym co powiedział Jakubas. Sam obserwuje, to co wyprawia obecna władza w giełdowych spółkach z udziałem SP takich jak chociażby spółki energetyczne, jak od wielu lat funkcjonuje sama GPW, jaki wpływ na notowane na niej akcje ma rozmontowanie OFE, jak wygląda karuzela stanowisk dla politycznych spadochroniarzy. Czytałem w Polityce z października tekst o polskiej energetyce podsumowujący ostatnie lata, o rosnących kosztach wydobycia węgla, spadającej wydajności kopalń, zmniejszonemu popytowi na polski węgiel i rosnącemu importowi węgla.
Ale co tam. Są mądrzejsi. Wiedzą lepiej. Zdecydowanie konkluzje Jakubasa trafiają ze swymi argumentami ale wyraźnie nie do nich.
Przy okazji polecam przeczytanie też pośrednio tekstu Bankiera z października 2019 z którego nietrudno jest wyciągnąć wnioski, ze lepiej w najbliższym czasie nie będzie.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zmiany-prezesow-gieldowych-spolek-Skarbu-Panstwa-za-rzadow-PiS-2015-2019-7752381.html PFN wydaje lekką ręką na nic 211 mln złotych. Sponsorami fundacji są spółki z udziałem SP notowane na GPW. Notowania akcji tych spółek to także konsekwencja tak idiotycznych działań podejmowanych przez obecne władze.