Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  39,10 zł , zmiana od tamtej pory: -8,44%

Re: wyniki za q2 powyżej prognoz

W połączeniu z naszą mocną pozycją rynkową i szeroką bazą lojalnych klientów mamy pewność, że druga połowa roku przyniesie oczekiwane wyniki

Nie wiem jakie są ich oczekiwane wyniki ale skoro mają pewność to ja też jestem spokojny.
Dla inwestorów natomiast ważny jest również kurs spółki a ten na razie nie zachwyca.
Oby ta pewność przełożyła się na poziom kursu i po najlepszym 2kw był najlepszy poziom kursu.

Krótki komentarz do wyników:
- zjechali z kredytami krótkoterminowymi prawie do 0 ( 2 mln ) mimo podobnego zatowarowania jak na koniec 2kw 2023
- zamienili te kredyty na wzrost zobowiązań wobec dostawców w związku z czym nie mają kosztów
- koszty kredytów były o 1 mln mniejsze niz rok temu
- zaksięgowali 600k zysku ze sprzedaży akcji własnych ( niektórzy na forum mnie krytykowali że tak się nie robi ale jak widać taka pozycja się pojawiła),uważam osobiście że źle zrobili sprzedając po tej cenie ale to moje prywatne zdanie
- zwrot PFN zaksięgowali jako zwrot pożyczki więc nie wpłynął na wynik
- rok temu mieli 1mln strat w Niemczech, teraz koło 0 , nadal biznes niedochodowy i pomijalny (1,5mln przychodu) ale lepiej niż stratny
- podsumowując - zoptymalizowali to co mieli głównie kosztowo
Oczekiwania:
- ekspansja zagraniczna
- franszyza mini
- nowe segmenty rynku

Jak to się powiedzie to gonimy potentatów a jak nie to kurs się kisi a mamy solidne dywidendy.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ESOTIQ 0,00% 35,80 2025-10-28 13:42:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.