Dnia 2021-10-27 o godz. 21:49 ~desperado napisał(a):
> nie doczytaliscie do konica wyniki lepsze jak rok temu ale zapowiedz pogorszenia wynikow w nastepnych kwartalach wiec reakcja taka jak powinna byc to samo bylo na spolce sanok jak podali ze wyniki w przyszlych kwartalach ulegna pogorszeniu to kurs leci co dzien po kilka % z 25 zl 3 tyg i mamy dzis 17.30 zl i nie zdziwie sie jak na decora wlasnie zaczyna sie tred spadkowy ktory sprowadzi kurs w okolice 28 zl pozdro
Jakie może być pogorszenie? Obecnie, wzrost zysku netto za ostatnie I-III kw wynosi 36%, co daje C/Z = 3.72 =5.06/1.36. O ile spadnie C/Z w następnych kwartałach ?
Jeśli nawet spadnie dwukrotnie, to nadal będzie to C/Z=7. Spróbujcie znaleźć lepszą nie zadłużoną spółkę dywidendową o takiej płynności na GPW. Jeszcze parę miesięcy temu, czy ktoś spodziewał się, że inflacja w październiku przekroczy 6%. Nawet najwięksi pesymiści, tacy jak ja, nie przewidywali że na koniec roku będzie więcej niż 5%. Spodziewałem się w tym 5, a w przyszłym 10%. A stopki procentowe o ile wzrosną przy inflacji rzędu 6-10% w przyszłym roku? Jak dotąd, nie widzę u nas możliwości lepszych inwestycji niż w stabilne, nie zadłużone spółki dywidendowe. Póki co nie ma konkurencyjnych opcji, co dla mnie oznacza że jeszcze dłuuugo długoterminowy trend wzrostowy na GPW nie ulegnie zmianie. W krajach o niskiej inflacji, stopach procentowych zbliżonych do stopy inflacji, silnej walucie i stabilnej pozycji międzynarodowej może być odwrotnie, ale krajów, które spełniają takie warunki to teraz ze świecą szukać. Decora jest do tego eksporterem (50%), a więc dodatkowo zabezpiecza przed ewentualnym załamaniem złotego.