Doskonale wiem o czym piszę, odnoszę się do faktów, a nie do życzeń
Miałem akcje Columbo i zdążyłem wyjść przed emisją 1,89 dla swoich, teraz wchodzę okresowo sprawdzić ich wyniki, analizuję i daję info bo uważam, że zarząd (zarazem główni akcjonariusze) cynicznie wykorzystuje mniejszościowych i mocno wycyckał samą spółkę,
taki "kejs"
1. Zmniejszenie przychodów jest zawsze czynnikiem negatywnym, kolejny rok potwierdza tylko ten trend, wniosek - spółka się zwija
2. Zmniejszenie zadłużenia jest dużo mniejsze niż zmniejszenie przychodów, proporcje się wręcz pogorszyły - to kolejny zły element
3. Zmniejszenie kapitałów własnych ma ogromne znaczenie, kontestowanie tego świadczy o Twojej niekompetencji/ignorancji - (widać, że nie prowadziłeś nigdy spółki) i to z wielu względów, chociażby ze względu na wymagania kapitałowe, konieczność zgłoszenia upadłości, zdolność kredytową i inne aspekty - nie będę Cię edukował, weź odpowiednie książki, zapytaj mądrzejszych albo zapisz się na kurs.
4. Dług o wys. 150% rocznych przychodów, i to KRÓTKOTERMINOWY i PRZETERMINOWANY ? pod kontrolą - wiesz o czym piszesz, przecież to bełkot. Od kiedy dług przeterminowany jest pod kontrolą...
Jeśli zarabiasz milion rocznie a masz 1,5mln długu z przekroczonym terminem zapadalności, masz wszystko zastawione i u jednego wierzyciela, który w każdej chwili może Cię uwalić, to jest to pod kontrolą ? ------ w niezłej bańce żyjesz
5. całe zadłużenie w DC24 jest rolowane, bo są to pożyczki krótkoterminowe, podlegało aneksowaniu, w stosunku do poprzednich okresów - podwyższono znacząco marże odsetkowe (teraz 4,5% dla PLN i 5,5% walutowe), to następna rzecz której nie rozumiesz.
Skończyłem z Tobą rozmowę, bo szkoda mi czasu na prostowanie Twoich deficytów i wynikających stąd absurdalnych tez.
Wyznawcy i umoczeni zawsze znajdą powody, żeby inwestować w swoje marzenia, choć na rynku jest sporo spółek mających wyniki, zyski, o rosnących przychodach, bez zadłużenia, płacących dywidendy.
I to jest fascynujące ;-)