Witaj m3llo,
Jeżeli myślisz o obligacjach skarbowych indeksowanych inflacja to biorąc pod uwagę, że obecna inflacja jest stanem tymczasowym i już w 2H2024 zobaczymy jej wzrost z dużą niepewnością co do kolejnych okresów to jestem w stanie zgodzić się, że mogą pozwolić zarobić lepiej.
Natomiast obligacje Exola, tym razem o zmiennym oprocentowaniu dają wyższą część odsetkową od obligacji skarbowych. Jedne i drugie oparte są o wskaźniki rynkowe dlatego ruchy stóp procentowych dla jednych i drugich będą skutkowały podobnie - spadkiem bądź wzrostem odsetek.
Jakkolwiek osobiście myślę, że Exol dobrze ma rozpoznany rynek i Zarząd wie dobrze co robi oferując taką marżę. Nie spodziewam się braku zainteresowania zwłaszcza, że nie było do tej pory żadnych problemów z obsługą długu, zarówno wypłatą odsetek jak i wykupu obligacji. Obligacje Exola wzorem poprzednich serii, podobnie jak w przypadku Rokity, będą notowane na rynku regulowanym co dodatkowo wpływa na wiarygodność tej oferty ale i daje możliwość wyjścia z inwestycji przed datą wykupu.
Wskaźnik długu netto/EBITDA bardzo został ostatnio podbity - mamy teraz dług netto stanowiący ok 3xEBITDA ale praktycznie zakończona inwestycja w Płocku daje duże szanse na podbicie zysków netto w kolejnych okresach i ponowne obniżenie tego wskaźnika.
Fakt, wartość skumulowanego do tej pory zysku to już dobre ponad 200 mln PLN co na 1 akcję przypada bardzo z grubsza licząc aż ponad 1,15 PLN/akcję !!!. Przed nimi jeszcze większa inwestycja ale po jej zakończeniu, jeżeli będą jeszcze na GPW, nic nie stoi na przeszkodzie, aby Spółka znacząco zwiększyła stopę dywidendy. W końcu kiedy Exol ustabilizuje swój wzrost właściciel będzie chciał również wypłacić sobie nagrodę. Zwłaszcza, że te pieniądze w takim nadmiarze nie będą już wówczas w Spółce potrzebne.
Wiele spółek na GPW osiągnęło swoje ATH a Exol...... Tak więc w momencie kiedy Spółka ta wraz z zakończeniem inwestycji w Płocku zacznie generować o ok. 30% wyższe przychody ze sprzedaży (wiemy, że wolumeny już generują wyższe bez rozruchu technologicznego drugiej linii w Płocku) i przełoży się to na zyski - nawet przy mniejszych marżach brutto ze sprzedaży, rynek powinien wreszcie dostrzec Exola jako Spółkę z potencjałem.