po ostatnich jajach z serwisem eMakler w mbanku postanowilem zmienic rachunek maklerski na dB Makler ,
prowizje 2x niższe bo 0,19% -zamiast 0,39% (eMakler) od transakcji ,daytrading a w mbanku zmienili ze trzeba skladac wniosek o daytrading - kiedys kasa byla co środe z transakcji daytradingu ,widać ze wszystko idzie ku coraz wiekszym opłatom i wyciąganiu kasy na siłę od posiadaczy rachunków.Przecież banki w polsce takie biedne mało koszą klientów a polacy naród bogaty takie depozyty mają i rząd do nich chce się dobrać.
Najlepszy nowy system UTP rodem z usa niby poprawi plynnosc i przyciagnie zagranicznych inwestorów - przyciągnie inwestorow z izraela co siedziby aja banki w usa i dopiero bedą grać ich kompy na naszej gieldzie .
Dodatkowo HFT high Frequency Trading i pozyczanie akcji ,trza rynek kontraktów ukrócić na GPW to spekulacje i cudo fixingi sie skończą.
Co do Mbanku niedlugo zamykam konto i dziekuje im za współpracę ,a kartę visa PayWave rozetnę na drobne kawałeczki , też nie zamawiałem karty do transakcji zbliżeniowych i wkurzyłem się jak nową przysłali pomimo że starą kartę visa mam ważną do listopada 2013 .
W dbMarkler jest oplata jakas od przechowywania papierow na kwartał ale to 0,003% czyli pare pln od 30 000pln.
a w emakler od poczatku roku ponad 4000pln prowizji zaplaciłem , w db maklerze bym polowe z tego zaplacił i 2000pln w kieszeni bym mial .