Nie wiem, ile będzie zysku, ale raczej więcej niż przewidywał konsensus (600 mln).
Niech będzie nawet "tylko" 700, to przy 75% wypłaty to jest 4,5 na akcję (przy cenie 70 zł to 6,4%), a przy 100% wypłaty to 8,5% stopy dywidendy. Mało ? A co jeśli to będzie jednak 800 mln (nie jest to niemożliwe) ? Odpowiem - odpowiednio 14% więcej
Poza tym pisanie o kosztach marketingowych negatywnie to kompletna bzdura dla leszczy bez pojęcia - marketing to inwestycja. W przypadku XTB długoterminowa. Liczba klientów rośnie lawinowo - może nie wszyscy są super dochodowi w tym momencie, ale nie wątpię, że XTB wie, co robi i ze skeszuje odpowiednio. Ja sam, nowe inwestycje mam tylko w XTB, bo skusiły mnie akcje bez prowizji, ale już kupiłem np. jakieś ETFy z przewalutowaniem. I tak to właśnie działa. Lepiej zarabiać po złotówce na każdym Hindusie niż 100 zł na każdym mieszkańcu Monte Carlo.
Zdzisław ma absolutną rację - cierpliwość ! Co z tego, że teraz cena spada ? Jest jakieś uzasadnienie fundamentalne ? Wyjaśnij Piciu - znasz się na wszystkim przecież