Znowu napiszę kilka konkretów, tak jak kolega w poprzednim temacie:
Plusy:
1. Obejmowanie akcji po 1,20 zł.
2. Pakietówki powyżej 1 zł.
3. Rok temu cena akcji w upadłości wynosiła 70-75 gr.
4. Ostatnio bombardowanie dobrymi informacjami.
5. Sprzedaż nieruchomości.
6. 30 publikacja wyników za kwartał.
7. 23.08.2011 straciliśmy oficjalnie upadłość z nazwy.
8. Mira produkuje nowe produkty, zaczynają pojawiać się reklamy i nowe twarze.
9. Akcje Miraculum posiadają poważne firmy, to powinien być fundamentalny argument za tym ze nikt nie da tej spółce ot tak wpaść w szambo.
10. Otwieramy się na zachód.
Teraz minusy:
1. Sytuacja na rynku światowym sprzyja ... lodożercom! A tak na serio, hmmm. Jeśli mamy do czynienia ze sternikiem to ja tu widzę, że ma dobry czas żeby sie zabawić. Powód: Ludzie wyskakują z giełdy ze strachu. Jeśli ktoś obserwował ostatnie ruchy na spółkach to powiem : Sobieski 120 - 260 - teraz nie wiem ile jest. To było solidne odbicie (wywindowanie nawet rzekł bym). Teraz chodzi coś ok 180 chyba. Dalej : Drewex, Pronox, Kov, EFH wszystkie te spółki wzięły ostro w łeb, pomimo tego że dobre informacje się pojawiały.
INWESTORZY! SPÓJRZCIE DALEJ NIŻ TYLKO NA MIRACULUM!
2. Ględzenie kretynów. Wchodzi taki na forum, czy gdziekolwiek indziej i nagania na spadki. Możemy sobie spekulować, że jeden post wiosny nie czyni, ale zanotowałem że ostatnio jest przyrost "leszczy" na giełdzie, którzy szukają informacji na forum bankiera i money. Człowiek niezorientowany w temacie wchodzi, czyta "promocja" kupuje, a zaraz ktoś pisze "ewakuacja" i sprzedaje. Jeden leszcz - mało akcji - wielu leszczy - duże spadki.
3. Skład spółki pozostawia troche do życzenia. Między innymi mam na myśli p. Sukacz.
Podsumowując:
Nie ma konkretnych powodów do topienia sie w gównie. Ktoś chce nas ucisnąć w dół żeby wywindować 200 % spółkę do góry. czyli zakładając że będziemy mieli 30 gr skoczymy na powiedzmy 90. Ktoś nieźle zarobi.
Kto może niech czeka ze sprzedażą.
Pozdrowienia dla wytrwałych.