Artimar ,
KGHM ma swoja specyfikę ..
.. jeśli "odkryjesz" timing zmian DT , które wynoszą średnio ok. 2 zł ( od - 1 zł do + 1 zł ) a czasem znacznie więcej , to będziesz wiedział , że gracz na KGHM może ... odebrać sobie sam REALNĄ "dywidendę" w ciągu 1-2 sesji .
Moje S po 75 zł w ciągu ostatnich dni już kilka razy zamknęłam niżej i wymieniłam na wyższe ( staram się robić to codziennie ) , bo tu tylko gram - nie inwestuje i jest mi obojętne jak wysoko wyciągną .. i .. jak nisko spadnie ..
Dywidenda w takich okolicznościach pogorszyłaby finansowy standing firmy , podobnie jak ubiegłoroczna wypłata dywidendy przy stracie przez PKN , ale .... róbta co chceta ...
W ubiegłym roku były zarząd KGHM kupował akcje po 114 zł , co miało dowodzić oczekiwanego , przyszłego wzrostu ich wartości a czas pokazał , że była to....
albo ........kompletnie zła ocena stanu firmy i rynku ...
albo ... blef ( do tej wersji się przychylam ) , mający zachęcić do kupowania .
Podatek jest w budżecie - ile razy rząd ma to jeszcze powtórzyć .
Strata to strata - jeśli kupisz dom za 500 tys zł a wskutek załamania na rynku nieruchomości ( analogicznie jak to teraz jest na surowcach ) , jego rynkowa wartość wyniesie 200 tys zł ...
.. uznasz , że to tylko wirtualna zmiana i dalej masz dom wart 500 tys . zł ..?
To chyba ... jakaś kompletna bzdura i finansowa nieodpowiedzialność .. ??!
Kto powiedział , że cena miedzi wróci w niedługim czasie do cen na poziomie 8-10 tys dolarów ?
I ... kto jest gotów za ten powrót na szczyty dzisiaj zapłacić ..??!
Chyba jakiś finansowy kamikadze .....