1. Co do rozliczenia straty w jednym roku, to o ile mi wiadomo jest to niemożliwe - przepis mówi o możliwości rozliczenia straty w ciągu kolejnych 5 lat i dodatkowo zastrzega, że w każdym roku można rozliczyc max 50% straty - tak jest na bank przy spółkach osobowych, podejrzewam, że przy kapitałowych zasada jest podobna.
Ten kto przejmie IGR nie musi więc całego zysku wygenerowac w jednym roku:)
2. Nie mam mgr z rachunkowości, więc z chęcią przeczytam wyjaśnienie, dlaczego mówi się o 100 mln straty podatkowej do rozliczenia ? Strata podatkowa i bilansowa to nie to samo. Bilansowa wynosi ok. 64 mln (wg stwierdzenia w projekcie Uchwały o obniżeniu kapitału zakładowego), a skąd wiadomo, że podatkowa z lat ubiegłych wynosi ok. 100 mln ?
Wiem, że w którymś z wczesniejszych sprawozdań okresowych, w punkcie o korzyściach z Porozumienia Inw. pisano, iż Spółka będzie miała stratę podatkową 250 mln do rozliczenia - rozumiem, że po wykonaniu układu cały zysk, który teraz jest w księgach zostanie odpisany i wyjdzie rzeczywiście 100 z hakiem - tak by pasowało.
Może Ty CPH się na tym znasz i będziesz tak miły mi to wyoslic, a może ktoś inny.
Z góry dzięki.