O ile afera opisana w poprzednim poście wg prof. Fischera polegała na tym, że obywateli Izraela oszukano namawiając ich na inwestowanie w Lehman Brothers (ciekawe, czy zająłby się akcjonariuszami Petrolinvest) o tyle ciekawa jest kolejna sprawa, którą zajmuje się profesor czyli ujawnieniem danych osób pochodzenia żydowskiego podejżanym o unikanie płacenia podatków w USA poprzez raje podatkowe w Szwajcarii o czym można poczytać z kolei w innym artykule pisma Israel Business można poczytać o innej aferze finansowej którą zajmuje się profesor Fischer czyli:
"dispute between UBS and the United States over tax evasion charges"
Chodziło o przekazanie przez szwajcarski bank UBS danych swoich klientów Amerykanom, którzy podejżewają tych ludzi o unikanie płacenia podatków.
Skąd my to znamy. Konta lewicy. Ryszard Krauze i Marcel Rapaport. Jestem ciekaw czy nasz rząd kiedykolwiek weźmie się za te sprawy, czyli unikanie płacenia wysokich podatków przez naszych krezusów giełdowych dzięki firmom cypryjskim, szwajcarskim itd. Pewnie nigdy, bo ci nieźle smarują na kampanie wyborcze, ale o tym może kiedy indziej.
"US requested the account details of some 50,000 Americans as part of a tax evasion investigation. The bank initially tried to fight the demand, but then agreed to pass on the details of 300 wealthy Americans.
Oczywiście, tak jak w przypadku Lehamna znów trafiło na biedaków
"The Swiss are not used to these kind of threats, and UBS surrendered, and passed the information about these 300 people, thought they were protected by the bank secrecy, without even notifying them. These people,
MOST OF THEM JEWS,
had a very bad Purim."
"What happened is that all the countries need money because of the financial situation."
Oczywiście wg profesora, ci ludzie są niewinni i ktoś się na nich zawziął ze względu na kryzys finansowy. Ja myślę, że Ryszard Krauze w razie by co też może na niego liczyć gdyby ktoś się przyczepił do jego rajów podatkowych w Szwajcarii czy na Cyprze