Troche to przykre że naszym tuzom biznesu bliżej do oligarchów ze wschodu niż standardów europejskich ( np skup ala Kernel). Trochę jestem na giełdzie i uczestniczyłem w kilku skupach spółek prowadzonych przez kapitał zachodni. I za kazdym razem było wiecej niż OK ( Alumetal, Uniwheels). Zarobiłem kilkaset procent, spółki były dywidendowe a sama cena skupu blisko ATH. Tak samo odbył sie skup akcji TIM przez Niemców (tej spółki akurat nie posiadałem w momencie skupu). W przypadku skupu prowadzonego przez polskich dużych akcjonariuszy było juz znacznie gorzej np Synthos Sołowowa. Nerwówka i wyjście z niewielkim zyskiem w porównaniu to wartości tej spółki. A trzeba pamietać jak z akcjonariuszami obszedł sie dzisiejszy celebryta Brzoska. Miejmy nadzieje że ZJ nie pójdzie ta drogą tradycji rynków bananowych bo zawsze wydawało się że jest inwestorem rozsądnym i uczciwym jak na standardy GPW. Na razie wyglada to na tzw kontrolowany przeciek. Prawdopodobnie fundusze na dzisiejszej sesji dały juz cicha odpowiedź co myslą o podanej cenie.