Pod koniec lutego tego roku stworzyłem opracowanie/analizę stanów posiadania najważniejszych akcjonariuszy spółki:
https://www.bankier.pl/forum/temat_szacunkowe-stany-posiadania-istotnych-akcjonariuszy-wg-infostrefy,44752089.html
PlayWay: 1.202.000 szt.
M. Gardeła: 446.420 szt.
P. Gardeła: 461.424 szt.
M. Siwek: 517.580 szt.
G. Chyb: 517.580 szt.
D. Sękowski: 5.035 szt.
M. Kowalówka: 100.000 szt.
T. Muchalski: 43.000 szt.
Chiswick Creative Ventures Limited: 240.000 szt. serii D
Ktoś/ktosie: 160.000 szt. serii D
Ktoś: 260.000 szt. serii E
Przeglądając teraz dane, w związku z ostatnimi przepływami pakietowymi, dostrzegłem kolejne różnice o których nie informowano. Zaszły cichcem w tym roku, ale istotny czas temu.
https://www.stockwatch.pl/gpw/moonlit,akcjonariat,wskazniki.aspx#informacje
Maciej Siwek zmniejszył stan swego posiadania do 422830 szt., czyli o 517580-422830=94750 szt.
Grzegorz Chyb zmniejszył stan swego posiadania do 437580 szt., czyli o 517580-437580=80 tys. szt.
Być może jest jeszcze zbyt wcześnie (kwestia oficjalnego poinformowania) by o tym mówić, choć Tomasz Doktór już pojawił się na liście tych co przekraczają 5% próg, gdyby którykolwiek z dużych inwestorów, z wyłączeniem PlayWaya odsprzedał Doktórowi te 230 tys. szt., to wypadłby natychmiast z tej listy. PlayWay nie podaje dotąd info o ewentualnej zmianie stanu posiadania. Zwracam też uwagę, że na dole tego opracowania są dwie pozycje wartością przekraczające 230 tys. szt., tyle, że ten co kupił 260 tys. szt. po 5 PLN/sztuka, byłby chyba niespełna rozumu odsprzedając po 2,30 PLN/szt. Obstawiam więc, że albo to PlayWay zmniejszył stan posiadania, albo szczególnie stawiam na to, że to był Chiswick Creative Ventures Limited, który kupował serię D po 2,00 PLN/szt. A 1 tys. szt. mógł dodatkowo ostatnio opylić przez giełdę. To oznaczałoby wyjście z tej inwestycji Chiswick Creative Ventures Limited. Zwracam też uwagę, że Chiswick Creative Ventures Limited ma tak samo londyński adres jak Catalyst Capital z którym związany jest Tomasz Doktór, więc towarzystwo miało blisko do siebie by się ewentualnie dogadać w tej materii.
Te 2 x 70 tys. szt. po 3 PLN/szt. też nie sądzę by odsprzedawał/li ktoś/sie, kto/którzy kupił/li w serii E po 5 PLN/szt. To był wg mnie ktoś z ojców założycieli, albo ktoś kto zaopatrywał się w serię D po 2 PLN/szt. Na powyższej liście wspomnianego mojego opracowania jest taka pasująca z logicznego punktu widzenia pozycja tajemniczego właściciela lub właścicieli 160 tys. szt. serii D. W każdym razie tu nie ma niepokojącej nas maluczkich próżni. Ktoś duży/majętny sprzedał komuś dużemu/majętnemu. Odbieram osobiście zdarzenie pozytywnie, bo wskutek niego Tomasz Doktór wypłynął na bardzo znaczącego udziałowca. Te akcje skupione są w rekach jednego człowieka ulokowanego w różnych biznesach .
Zostaje czekać i obserwować ewentualne przepływy pakietowe, jak też ewentualne zmiany w upublicznionym akcjonariacie przekraczającym 5%.