Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  5,52 zł , zmiana od tamtej pory: 15,94%

Re: W piątek było chyba przesilenie....

do Axaa, Nie cytuję kolegi listu ,jak pan to zawsze robi ,nie chcąc narazić interlokutora, który wie co sam napisał ,na utratę wzroku i przechodzę do tematu: uzasadnienie przez kolegę godziwej wartości kursu Echa przez dodanie odciętych dywidend jest takie, jak mówiąc obrazowo np. domalowywanie pańskiej babci wąsów po to ,aby stała się dziadkiem, a przecież babcia i tak pozostanie babcią i m.in dlatego Axaa jest dziś na naszym forum .Czyli jest bezsensowne. Innymi słowy nie możesz pan urealniać kursu Echa poprzez dodanie dywidend ponieważ  właśnie ich odcięcie urealniło ten kurs. Dlaczego?-Ano dlatego ,że wypływ dywidend do kieszeni akcjonariatu jest natychmiastowym obniżeniem aktywów obrotowych /środki pieniężne/ ,które wraz z pozostałymi aktywami stanowią o tzw. wartości księgowej spółki /WK/ ,tym samym gospodarz GPW odcina panu dywidendę od kursu równolegle do antycypowanego spadku aktywów spółki w dniu D minus dwa po ustaniu sesji . I to działanie jest teoretycznie prawidłowe /m.in. również i z przyczyn organizacyjnych tej czynności/ mimo, że przykładowo dzień wypłaty jest później, dlatego jest stosowane bezwzględnie ku niezadowoleniu akcjonariuszy mniejszych. Co do dalszych dywagacji na temat prognoz to różnie może być ,choć sam mam papiera i jestem zainteresowany by się dobrze układało lecz to co mówią zwolennicy Hioba nie jest nierealne. Na inwestycje trzeba wyłożyć a następnie sprzedać albo wynająć ale ,czy kto się później nie wycofa albo sam nie splajtuje i nie będzie płacił to nie wiadomo i dlatego giełda jest ryzykiem tym bardziej ,że sinusoida prosperity budownictwa idzie w kierunku płd. na współrzędnej Y. Jak to mówią w znanej przypowieści "Dzisiaj jest dobrze ale jutro to i cysorz może umrzeć i osioł może zdechnąć.." ..... i gitara. 
ps. pisząc re pr. mnie nie cytować bo sam wiem co napisałem a inni ,jeśli wyrażą takie życzenie to zawsze mogą spojrzeć w górę i przeczytać. To jest warunek ,inaczej nie czytam bo szkoda oczu.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ECHO 6,67% 6,40 2025-09-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.