Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: w obronie Graala... konkrety

Analogia do cen ropy jest nietrafiona, bo niestety ją i tak klienci (i firmy) kupią, bo jest podstawowym źródłem energii we współczesnej gospodarce. Tymczasem z konsumpcji gdy są drogie można zwyczajnie w świecie zrezygnować. Co do pierwszego bankruta w branży to nie mam wątpliwości, że będzie nim Wilbo. Ono już jest dosłownie na krawędzi. Graal w porównaniu do Wilbo radzi sobie o niebo lepiej, choć wyceniany jest podobnie, a biorąc pod uwagę C/WK to chyba nawet nieco niżej. Oczywiście naturalnym kandydatem do konsolidowania rynku jest lider, czyli w tym przypadku Graal, ale pytanie brzmi: za co ? Spółka jest bardzo zadłużona, to mocno ciąży a będzie ciążyć coraz mocniej wraz w coraz wyższymi stopami procentowymi. Emisja nowych akcji ? Trzeba by je pchnąć mocno poniżej WK, a to zasadniczo bez sensu. Inna sprawa, że już najstarsi górale/rybacy nie pamiętają kiedy Graal był notowany na GPW ze wskaźnikiem C/WK powyżej 1. Jeśli Graal poważnie myśli o wchłonięciu Wilbo to w grę wchodzi moim zdaniem tylko fuzja i wymiana akcji, bo spółki wyceniane są podobnie. Więc kursu by to nie ruszyło, a pozwoliło by w perspektywie czasu na efekty synergii. Sprawa ze sprzedażą Korala i SF funduszom zaczyna śmierdzieć i coś mi się wydaje że Graal nie tylko nie pozyska z tego 100 mln zł (od początku w to nie wierzyłem) ale wogóle nie uda mu się tego sprzedać. Natomiast co do dyktowania cen dyskontom przez Graala to ja nie znam rynku na świecie w którym którakolwiek firma, nawet najmocniejsza i globalna była by w stanie dyskontom dyktować ceny. Mówię tu o silnych dyskontowych sieciach takich jak Biedronka w PL, czy Aldi w Niemczech. Spójrz na branżę piwną, która jest dużo silniejsza niż rybna. W dyskontach masz już nie tylko marki własne piw, ale coraz więcej znanych i szacownych marek. Nawet taki gigant jak Carlsberg pojawił się ze swoim sztandarowym piwem w dyskontach. I nie kosztuje 3,20 tak jak w osiedlowym sklepiku ale 1,85 zł w Netto. Dokładnie po tyle kupuję. I jak myślisz, kto komu podyktował taką cenę: Carlsberg Netto czy Netto Carlsbergowi ? To nie takie proste i nawet dużemu podmiotowo branży rybnej będzie trudno trwale zarabiać. A wracając na koniec do Graala to dwa jego największe problemy to: zadłużenie i zarząd. Pozdrawiam.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.