do X5
Tak. Przymusowy wykup (czy komuś się to podoba czy nie) jest dla 95% - czyli wszystko zależy od pakietu 10% rodziny D. Jeśli oni oddadzą po tak śmiesznej cenie to inni nie mają nic do gadania. Według mnie tylko mogłoby nastąpić tylko jeśli w jakiś inny sposób otrzymaliby ponad 7,25zł kolejne 15zł na akcję od Cedrobu. Pytanie jak może do czegoś takiego dojść żeby pominąć drobnych akcjonariuszy 3%? W normalnych przypadkach skoro rodzina D. nie oddała do Cedrob kilka lat temu za 10zł a teraz dla spółki najlepszy okres się zaczyna to też nie powinni oddawać...
Natomiast delisting wydaje mi się (proszę niech ktoś mnie zweryfikuje), że nie 80% tylko 90% przy udziale w Walnym 50% kapitału. Jeśli byłoby 80% to już dawno by ściągnęli.
W obu przypadkach kluczem jest to czy jakoś za plecami 3 % drobnych akcjonariuszy Cedrob dogadał się z rodziną D.
Dla mnie osobiście jakbyś ściągnęli z giełdy bez przymusowego wykupu np. tu i teraz jak jest to byłoby spoko rozwiązanie.
Przy jakiejkolwiek późniejszej próbie skupy już nie 6 miesięczna średnia sztucznie zaniżanego kursu tylko wyceny biegłych. Podejrzewam, że żadna poniżej 20zł by nie zeszła.
Do tego jakby chcieli dywidendy sobie płacić to pozostających w akcjonariacie również by się należały.