Dnia 2021-01-20 o godz. 05:15 ~Gamoń napisał(a):
> Na 100 % jest tak jak ja pisze , nie masz racji , ale ja nie będę Ci udawadniał ,
> gdybym się nawet zarejestrował to byś powiedział że miałem qcześniejsze akcje .
>
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A więc mamy typowe słowo przeciw słowu....z tą zasadniczą różnicą, że w przeciwieństwie do mnie Ty NIE byłeś w BM i się nie rejestrowałeś. Do tego zamieściłem Ci wyciąg z instrukcji postępowania:
Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy: zasady udziału
Zgodnie z prawem, Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy to podstawowe i najważniejsze prawo zarezerwowane dla posiadaczy akcji danej spółki. Wystarczy posiadać nawet jedną akcję i już mamy prawo uczestniczenia w WZA. Oczywiście aby wziąć udział w Walnym należy się zarejestrować. Rejestracja na Walne odbywa się za pośrednictwem biura maklerskiego gdzie macie zdeponowane akcje na rachunku maklerskim.
W celu dokonania rejestracji na WZA należy być akcjonariuszem 16 dni przed WZA. Termin ten nazywa się „record day”. Warto tutaj wspomnieć, że ze względu na rozliczenie rynku kasowego T+2, jeżeli jeszcze nie macie akcji danej spółki, zakupu należy w takim razie dokonać na co najmniej 18 dni roboczych przed walnym (16 plus T+2).
Co ważne, udział w walnym jest możliwy nawet jeżeli sprzedamy akcje przed datą walnego. Liczy się tylko abyśmy złożyli dyspozycję rejestracji na Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy zgodnie z zasadami daty kiedy jest dzień ustalenia prawa do walnego: „record day”.
RESUME:
Tak więc po co idziesz w zaparte, czy naprawdę tak trudno przyznać się do błędu.