No cóż ten post nie był skierowany do ciebie… . Rozumiem twoje podejście dotyczące tego że zysk musi być z gry, jednakże ty życzyłbyś sobie aby ten zysk pojawił się kiedy? Przed samą premierą (patrz sprzedaż preorderów), tuz po samej premierze? (zwrot w ciągu tygodnia). Gra zwróci się najpewniej w przeciągu dwóch lat licząc od premiery. No nie jest to krótki czas ale… .No właśnie teraz będzie ale, gra ma świetne zalążki na znaczne dochody w długiej perspektywie sprzedaży. Dlaczego?, proste, gra pod względem graficznym jest świetna więc nie będzie się szybko starzeć pod tym względem (nawet w dniu premiery niezadowoleni gracze czy też recenzenci zwracali uwagę na bardzo dobrą oprawę graficzną), następnie sam typ gry do jakiego należy LOFT daje mu tu spory bonus w postaci specyfiki samych graczy, którzy po x latach potrafią napinać tysiącami w stare Dark Soulsy. A baza graczy którzy lubują się w tego typu grach jest potężna (patrz Elden Ring, kilkadziesiąt milionów), dlatego też po wejściu wersji 2.0 będzie spokojny napływ graczy do świata LOTF w przeciągu najbliższych lat. Piszesz o magicznych 5% sprzedaży na EPIC w porównaniu do Steam. Myślę jednak że tutaj sugerujesz się jakimiś danymi dotyczącymi sprzedaży jednostkowych gier które można odnaleźć w necie. W roku 2024 Epic miał 295 milionów użytkowników na pc. Dziennie średnio na Epicu siedzi ok 31,5 miliona użytkowników( to są oficjalne dane z EPICA). Oczywiście Steam ma znacznie wyższe statystyki (przynajmniej w liczbie posiadanych kont). Jednakże baza Epicu jest i tak przeogromna co daje pewność że LOTF 2 trafi do wszystkich zainteresowanych w dniu premiery (przy tym Ci games będzie mógł zaoferować albo niższą cenę gry dla graczy albo wyciągnie wyższą marżę ze sprzedaży). Epic jak zapewne WIESZ bierze teraz 12 % w przeciwieństwie do 30% Stema. Te 18% różnicy daje duże pole manewru Rudemu przy ustalaniu ceny końcowej produktu. Koniec końców i tak LOTF 2 trafi na Steam (teraz wszystkie ekskluziwy od poszczególnych platform przechodzą na inne po określonym czasie). Czy to będzie rok czy dwa to najpewniej będzie zależało od polityki Epica (no ale z drugiej strony chłopaki będą mieli trochę znów czasu aby udoskonalić produkt). Jeżeli chodzi o premierę, to tak, uważam że za rok jest całkiem możliwy z kilku powodów. Wiele mechanik z Wersja 2.0 zostanie bezpośrednio zaimplementowane w kolejnej części (tzn. że wersja 2.0 jest w znacznym stopniu nie tylko poprawką do samej jedynki tylko zarazem a może przede wszystkim częścią kodu drugiej już części. W tego typu grach w produkcji są najważniejsze trzy kwestię. Pierwsza to mechanika walki, druga lokacje, trzecia bossowie w największym skrócie. Odpada tutaj fabuła et cetera. Mechanika walki będzie z wersji 2.0 z dalszymi udoskonaleniami ( muszą być poprawki do walki w trybie co-op z bossami, bo bossowie klepią tylko jedną postać tak jakby druga w ogóle nie brała udziału w walce, no i inne). Tryb co-op to w ogóle świetny pomysł, bo nawet tacy gracze jak ja którzy nie grają w tego typu gry będą chcieli tego spróbować (wspólna zabawa ze znajomymi to naprawdę duży plus) wiem to po sobie już to przetestowałem i jestem zachwycony. Lokacje najpewniej już są przygotowywane (tutaj myślę że spokojnie dadzą radę) a Bossowie, no cóż, tu muszą się bardziej wysilić, bo gracze w tym wypadku zawsze oczekują czegoś na poziomie wyśmienity a nie średni. Prawda jest taka że LOTF2 będzie DLC dla LOTF pod względem produkcyjnym, dlatego też spokojnie powinni dać radę. Po ostatniej Konferencji za zeszłoroczne wyniki jest zauważalna zmiana u Rudego. Już nie bredzi o jakiś wydatkach na marketing rodem z gier premium AAA, już wie że w tej branży najważniejsza jest satysfakcja i opinia samego gracza i to jest gwarantem dobrej sprzedaży a nie reklama na Times Square. Reasumując cena akcji ok 1.8 przy 180 milionach akcji dla firmy która już wypuściła grę z budżetem ok 300 milionów, która będzie wydawała przynajmniej dwie gry w przeciągu 3 lat ( ta trzecia gra zapowiadana na 2028 która ma niby być przełomowa dla całej grupy to na razie tylko znak zapytania) to moim zdanie okazja i tyle. Wiem że tu wielu będzie siedzieć do podbitki pod premierę drugiej części ale ja sobie posiedzę dłużej (do emerytury zostało mi sporo czasu) a tutaj najbliższe lata zadecydują czy CI GAMES wejdzie na wyższy poziom, ja stawiam po wersji 2.0 że się tam już ogarnęli (jednak są w branży wiele lat) i się im uda. Życzę im tego i sobie, no i tym którzy wytrzymają ciśnienie, bo tu będą prawdziwe dożynki… .