Problem polega na tym że baza graczy kilka dni po premierze sezonu 1 systematycznie maleje a nie rośnie. To po pierwsze. Po drugie. Nie ma żadnych danych/dowodów na to, że grających przez launcher kacapów jest dwa razy tyle. Oprócz jednej wypowiedzi z Discorda (jakiegoś dev-a) w której twierdził, że grający przez laucher to max 15 % tego co przez Steam. Technicznie i zdrowo-rozsądkowo nie możliwe jest aby WW3, oferowana przez lokalny (głównie rosyjsko-języczny) launcher/stronę przez niespełna rok, mogła dorównać ilością graczy którzy kupili/ ściągneli WW3 u największego na świecie dystrybutora gier cyfrowych, oferowaną w dodatku przez okres ponad 3 lat, jakim jest Steam. I po trzecie. Nie ma szans aby każdy z tych graczy wydał na przepustkę/gadżet 10 $ miesięcznie. Moje wyliczenia opieram na badaniach jakie w 2021 r. przeprowadził na amerykańskim rynku instytut All Home Connections. Wynika z nich, że przeciętny gracz wydaje na zakup gier miesięcznie 74 dolary, a tzw. średni uzysk z gracza w gry F2P ( typu CS czy Apex) to około 5,5 dolara na miesiąc. Zwracam uwage, że to bogaty, ameryański rynek i dotyczy największych gier F2P. Należy też pamiętać, że w WW3 jest spora część graczy, którą ja oceniam na jakieś 30-35 %, która nie wyda na tą grę nawet złotówki w najbliższym czasie, ponieważ posiada tzw. Pakiet Weterana lub Porucznika które zawierają przepustkę na 3 miesiące lub rok, a dodatkowo tzw. złote monety na zakupy w sklepie WW3. Przepraszam za zbyt długi wywód ale tak jakoś mi się uzbierało.