UWAGA NA NIEGO!
Gary Shakes - gyhakes@gmail.com
OLX: r.g.a.ry0850
Wystawiłam aparat na sprzedaż na OLX ale korespondencja z kupującym była mailowa:
Dziękuję za Twoją odpowiedź.
Sprawdź koszty transportu do Londynu (https://ecommerce.poczta-polska.pl/pl/shipping/ems) koszt wysyłki to około 200 zł, więc oferuję Państwu 1,600zł za towar i koszty wysyłki.
Więc wróć do mnie z Twoimi pełnymi informacjami o banku, aby móc dokonać przelewu bankowego.
Imię i nazwisko:
Numer konta:
Nazwa banku
Kod SWIFT
Numer telefonu:
Z poważaniem
Po wysyłce danych do przelewu dostałam potwierdzenie z Lloyds Bank PLC. Registered in England, że pieniądze zostały wysłane a sam kupujący napisał do mnie:
I made the payment and i have been alert that a payment have been sent to you and i check my account and it was been deducted and my bank send the payment receipt attached to the confirmation for you so i will want you to check your inbox or your spam box for the confirmation email from Lloyd's Bank Of London... so i will urge you to go to the post office right away and complete the shipment and send to my bank and also send the shipment slip to me ok.....this is the shipment address below.
Note: Here is the information you need at the post office below .
Name: G.Shakespeare
51 Studland Close
Southampton,SO16 9BA
United Kingdom
+447031926730
Najgorsze jest to, że potwierdzenie przelewu było tak genialnie podrobione, że na pierwszy rzut oka człowiek mógłbyś się nie zorientować, tak samo dokument ze znakami wodnymi banku i wysłane z takiego maila: Lloydsbank.approvedcarelineservice@accountant.com
także bądźmy czujni! I przestrzegajmy znajomych bo robi się niezły biznes z tych internetowych przekrętów...
a tu jeszcze jeden oszust (możliwe, że to ta sama osoba) ale z nim nie pisałam tak dużo, podaje dane:
OLX: elliotxix
Hamiton Hull - hamiton977@gmail.com
Wiadomość podobna do tej wcześniejszej:
OK ... Dzieki za odpowiedz, ale czy masz paragon w tej pozycji, poniewaz nie jestem w Polsce i daje 1600 + 200 PLN koszt wysylki i kupuje to dla mojego brata tutaj w Londynie
Potrzebuje cie wyslac do mnie calkowity koszt musze placic i ich dane bankowe dla platnosci takich jak
Nazwa:
Numer konta:
kod SWIFT
Nazwa banku:
Numer Telefonu
tak, ze moge przelac pieniadze do Ciebie
UWAŻAJCIE!