Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  5,40 zł , zmiana od tamtej pory: -5,83%

Re: Transakcje pakietowe

Silne ręce to tu swoją moc pokazały zwalając kurs na 5 PLN, wiec radziłbym ostrożnie podchodzić do  pozytywnej wiary w silne ręce. Mają też swoje interesy, a zważywszy na ten obecny spadek, dziejący się w końcówce roku, to wykluczyć też się nie da jeszcze większego spadku pod np. jeszcze większą podatkową stratę, do odrobienia zapewne w przyszłym roku,  bo w przyszłym roku kurs raczej powinien rosnąć.
To zwalenie kursu służy tu tez obecnie prezesowi, bo mniejszy podatek zapłaci od zysku ze sprzedaży tych akcji w pakietach.
Natomiast teoretycznie to zwalenie kursu nie służy raczej obligatariuszom, bo gdyby miała nastąpić konwersja obligów na te pakietowe akcje, to lepiej jest to pewnie przeprowadzić gdyby kurs był wyższy od obecnego... ale nieznane mi są zamiary tych silnych rąk i działań prezesa.
Ten kurs można było przecież powoli zwalić do obecnego poziomu, więc nie wiem dlaczego zrobiono tu takie chamskie zwalanie kursu, z pozostawionymi na wykresie lukami do pokrycia. Nie wiem też dlaczego nie ma odbicia (może chodzi o wykreowanie do czegoś średniej). Nie wiem dlaczego zrobili transakcje w czasie trwania sesji, celowo zbijając kurs, prawdopodobnie  mogli zrobić to bezboleśnie dla kursu transakcjami posesyjnymi, ale z jakiegoś powodu nie zrobili tego. 
Z tego co się zorientowałem, to większość dotychczasowych emisji typu ABB, które były przeprowadzane przez inne spółki, to te spółki dbały o to aby kurs nie spadał, i transakcje robiono w pakietach poza sesją, a tu celowo walnęli w kurs z grubej rury, więc coś za tym hukiem może jeszcze stać, ale ponieważ prezes olewa drobnych (albo ma coś do ukrycia) to tego nigdy pewnie nie wyjaśni, więc trzeba samemu nad tym tu cyrkiem jeszcze pogłówkować… może przyszłościowo to jest ten kierunek na Polskie/Śląskie Huty Stali itp. .. bo na Hutę Częstochowa to raczej nie, bo Węglokoks obecnie odwołuje się od decyzji MON, czyli czyni próby stania się właścicielem tej huty… zatem gdyby miało dojść do konsolidacji polskiego hutnictwa, to wydaje mi się, że raczej Węglokoks przejąłby Cognora.

Acha… w lipcu prezes Cog Holding powołał samego siebie na prezesa PSHoldco, co raczej nie jest normalnym zjawiskiem w holdingach, bo tu prezes holdingu jest teraz swoim zwierzchnikiem-prezesem w spółce córce, co może sugerować, że wkrótce może tu dojść do zmiany prezesa w Cog Holding… a to daje trochę do myślenia… może prezes chce szybko zwiać ze stołka Cog po sprzedaży udziałów Weglokoksowi, bo Węglokoks to nieudolna spółka i właściciel hut, chwalą się tylko ile wyprodukowali i sprzedali stali, ale  słowo zysk to jest tam słowem tak zakazanym jak u Putina słowo wojna… ale kurs pewnie podskoczyłby ostro po wejściu tu Węglokoksu 

Na lajcie traktujcie to co tu napisałem.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
COGNOR 4,46% 5,08 2025-12-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.