Dewajtis a co powiesz na temat Wenezueli.
Trump uderza w karter narkotykowy , straż USA zniszczyła już kila łodzi podobno z narkotykami. Teraz czytam ze zamyka niebo nad Wenezuelą.
Czy to nie jest uderzenie w putina , przypomnę że Maduro zwrócił się już do putina o pomoc wojskową, a Wenezuela jest krajem strategicznym w Ameryce Południowej.
Tak sobie pomyślałem , obalenie reżimu ?
Wrzuciłem w google Maduro i okazuje się że
Trump powiedział Maduro, że jeśli nie odejdzie dobrowolnie, może użyć siły.
Prezydent USA Donald Trump powiedział podczas rozmowy z wenezuelskim przywódcą Nicolasem Maduro w ubiegłym tygodniu, że jeśli nie odda władzy, USA rozważą inne opcje, w tym użycie siły - donosi „Wall Street Journal”. Przywódcy mieli rozmawiać też o amnestii dla Maduro i jego współpracowników.
https://defence24.pl/geopolityka/trump-powiedzial-maduro-ze-jesli-nie-odejdzie-dobrowolnie-moze-uzyc-sily
i teraz główna teza - demokratyczna Wenezuela , nie wielkie inwestycje i nieograniczony eksport ropy sparaliżuje całkowicie rosje na wieki.A rosja może na zawsze stracić podstawę swoich dochodów , tracąc rynek bezpowrotnie tak Chiński jak i Indyjski.
cytat
"Putin kieruje się obecnie prostą logiką: walczyć, jak długo się da, wziąć, ile się da, a potem zgodzić się na pokój, wznowić sprzedaż ropy, odbudować zrujnowaną armię i uchronić rosyjską gospodarkę przed załamaniem. Wierzy, że w każdej chwili może wrócić na globalny rynek, a pieniądze znów popłyną do Rosji "
"Wojna jest już całkowicie niepopularna w Federacji Rosyjskiej, ponieważ Putin kupuje zgliszcza w zamian za góry trupów i tysiące złamanych ludzkich losów. Co więcej, nawet najbardziej zatwardziali putinofile z regionu Wojenkoru nie mają ani jednego pozytywnego przesłania dotyczącego rozwoju okupowanych ziem Donbasu. Na ziemi panuje "kromieszne" piekło. Chwała „zwycięzcom”, którzy wymordowali prosperujący region.
Gdzie jest ta "silna" rosja , gzie widać jakieś zwycięstwo.Ja widzę ruinę tak na ziemi okupowanej w Ukrainie jak zniszczoną całą rosję na podobnej skali.Prawdę mówiąc szybciej i taniej odbuduje się Ukrainę niż odbuduje się rosja.