Mnie bardziej ciekawi jak teraz będzie przebiegało łatanie gry, bo zrobili sobie ankietę na discordzie, gdzie większość ludzi opowiedziała się za większymi rzadziej wydawanymi patchami.
Problem w tym, że nie określili żadnego interwału czasowego, a jednak lepiej by było jakby wszystko załatali przed wydaniem nowego DLC. Poza tym większy patch, to jednak większa szansa że po drodze się coś rozwali. Mi właśnie podobało się to, że wydawali je częściej i na bieżąco łatali wszystkie błędy wynikające z wprowadzenia poprzednich patchy. Ciekawe czy gracze będą tacy zadowoleni ze swojego wyboru jak się np. okaże że patch znowu coś zepsuł w optymalizacji i kontrolerach a na następna łatkę będą musieli poczekać z dwa tygodnie.
Warto też pamiętać o tym, że obecnie oceniający gracze w wielu przypadkach dali spółce taryfę ulgową i bonus za wydawanie szybkich łatek. Jeżeli mają zamiar obniżyć tempo ich wydawania to powinny działać tip top, a jakoś mam tutaj obawy o tą jakość, bo sami przyznali że potrzebują graczy do wyłapywania błędów, bo sami nie mają takich mocy przerobowych do testowania.
Gracze nie będą wiecznie testowali dla developerów gry. Dostali od nich kredyt zaufania a nawet pozytywne opinie na steam pod warunkiem że poprawią wszystkie błędy. Na razie z tego co widzę, to optymalizacja dalej leży na łopatkach (klatki po godzinie gry spadają w wielu przypadkach z 60 do 20 FPS-ów), no i niestety po ostatniej łatce wróciło sporo dawnych błędów. Zresztą widać po ocenach że ostatnia łatka z tym DLC nie była sukcesem - zero poprawy w zakresie ocen. Jak widać wprowadzania dodatkowej zawartości powinni sobie na razie darować. Takich rzeczy się nie robi gdy gra ma tak dużo bugów, że nie wiadomo w zasadzie za co się złapać.
Wiem, że chcą reklamować grę i zachęcać ludzi do powrotów dodatkowa zawartością, no ale nie tędy droga. Jak będą się bawili w taką politykę to ATS skończy jak Crossroads Inn od Klabater. Gra z mega potencjałem, która została zawalona przez beznadziejny developing. Przykład komenatarza obrazujacy to czego się obawiam tutaj:
"Apel do twórców, żeby zanim zaczną robić dodatkową zawartość i rozszerzenia do gry, w tym dodawać ozdobne dynie z okazji Halloween, niech najpierw naprawią liczne błędny, dopracują grę i uczynią ją stabilną. Potem z moim błogosławieństwem niech rozszerzają zawartość i tworzą DLC, jak najbardziej. Wiem, że robienie gier to niełatwa praca i doceniam włożony trud, ale nie można po roku aktualizacji dopuszczać, by gra dalej tak źle działa. I powtarzam nie czepiam się wyglądu graficznego, zarządzania, sterowania, świata gry itp., jeśli chodzi o ich zamysł. Poprawcie proszę błędy programistyczne!"
Akurat recenzja sprzed paru lat z okresu Wszystkich Świętych, myślę że idealnie pasuje w kontekście ostatniego mało udanego patcha:)