Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  8,02 zł , zmiana od tamtej pory: -79,68%

Re: To tylko panika

Dnia 2017-10-23 o godz. 09:50 ~Ja napisał(a):
> Ktos wie czemu? Emisja czy brak plynnosci?

Cóż, na pewno to wie tylko ten, który sypie.

Ale ... kiedyś zastanawiałem się (tak ok. 17 zeta za sztukę), czy warto byłoby kupić EEX. Oczywiście wartość fundamentalna akcji od razu wychodziła na przestrzeloną co najmniej 10-krotnie. Co oznacza, że bieżąca wycena giełdowa opierała się (i tak się dzieje również dziś) na zdyskontowanych oczekiwaniach sukcesu inwestycji w Astanie. Nie ukrywam, że nie zdecydowałem się na wejście, bo doszedłem do wniosku, że w porównaniu z insiderami g. wiem co się naprawdę dzieje w Astanie, a wymierne efekty ewentualnego skutecznego technicznie wdrożenia projektu (np. o ile niższy będzie koszt jednostkowy produktu pozyskanego w nowej technologii) są dla mnie znane tylko w wymiarze "na pewno będzie lepiej".

Tyle przydługiego wstępu - ale jeżeli dzisiaj leci kurs bez opamiętania, to staje sie całkiem prawdopodobne, że projekt Astana jest właśnie na tym etapie, kiedy z pozycji "Aktywa" przechodzi do pozycji "Obciążenia". Innymi słowy - być może szykuje się już oficjalna decyzja o odstąpieniu od realizacji Astany i utworzenie rezerw na bezpowrotna utratę wartości aktywów. I dziś ci, którzy wiedzą trochę więcej, nie tyle realizują stratę w stosunku do ceny nabycia, tylko zysk w stosunku do ceny, kiedy taka hipotetyczna decyzja zostanie ogłoszona.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
EKOEXPORT 0,62% 1,63 2023-05-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.