Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,70 zł , zmiana od tamtej pory: 12,94%

Re: To kiedy to bankructwo?

Dnia 2023-04-15 o godz. 11:21 ~Piotr napisał(a):
> Dokładnie tak kiedyś myślałem. Na szybko kupiłem akcje.
> Później zacząłem przeglądać sprawozdanie... Niestety w dokumentach Elzabu jest wiele niejasności.
>
> Przede wszystkim nie wiadomo co się stało z pieniędzmi spółki. Elzab sprzedaż siedzibę, hale produkcyjną bo zainwestował w Spółkę Comp Centrum Innowacji.
> Spółka CCI zakupiła pakiet akcji Coma.
> To ważne bo Elzab posiada Długoterminowe aktywa finansowe o wartości 80mln zł - ponad połowa sumy bilansowej. Kapitał akcyjny to nie całe 20 mln zł. W raporcie zarząd nie wyjaśnia w jakim celu wyprzedaje majątek i inwestuje w inne spółki.
> CCI kupowała akcje Compa po wygórowanej cenie. Mam spore obawy, czy Długoterminowe aktywa finansowe mają taką wartość jak zapisano w bilansie. Skoro CCI kupiło akcje Compa przy kursie prawie 75 zł to straciły one 1/3 wartości. Dla Elzabu to strata ok. 20 mln zł. Zarząd nie zrobił odpisów na te aktywa.
> Zarząd Elzabu rozpaczliwie broni wartości posiadanych aktywów finansowych. Niby była jakaś analiza ale w sprawozdaniu opisano ją w skrócie i bardzo mętnie. W każdym razie jest obawa, że rzeczywista sytuacja finansowa spółki jest inna, niż opisano w raporcie.
>
> Trudno mi się wypowiadać bo nie mam pełnej wiedzy. Uważam, że to wina zarządu bo tak istotne informacje powinny być szczegółowo wyjaśnione w raporcie za 2022 rok. Drobni akcjonariusze powinni wiedzieć, ile realnie są warte akcje Elzabu.
>
> W mojej opinii inni akcjonariusze podzielają moje obawy bo kurs akcji leci na łeb.
> Gdyby restrukturyzacja przebiegała pomyślnie to papiery Elzabu byłyby warte 6-10 zł. Coś tu jest nie tak...
>
> Nie ma takiej opcji, że z elzabem będzie coś nie tak, złączy się z czasem i zostanie wchłonięty do compa. Dlatego bankructwo nie nastąpi nigdy tej firmy. Kurs się zaniża aby wezwanie było niższe. Ale to zależy już kto odda akcje. Moim zdaniem, Elzab powoli wychodzi że złej sytuacji. Nie jedna firma ma restrukturyzacje i wychodzi później na plus. A odnośnie sprzedaży hal itp, to skoro komp to robi to po co dublować firmę prąd, hale itp. Dla przykładu zobaczcie ile jest odżywek dla sportowców na rynku, dziesiątki, i co każdy posiada swoją hale i produkcję?? Bez komentarza :) co nie zmienia faktu że też czekam jak ktoś odda taniej :)

ja uważam że po obecnej cenie można dokupić i w dłuższym terminie się nie straci, zarząd realizuje wytyczne comp-u przed wchłonięciem do COMP, ja mam średnią 4,5 zł i nigdy swoich akcji taniej nie oddam,

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ELZAB -0,52% 1,92 2023-12-15 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.