Do Fafika: To, o czym napisałem częściowo mieści się w strategii opisanej w DI- str. 49, i str.65, czyli rozszerzenie działalności. BG planuje "rozszerzyć działalnośc na handel paliwami, LPG, olejami bazowymi i innymi produktami chemicznymi "
Na str. 65 czytamy natomiast,że "BG planuje uruchomić w Fesenko produkcję olejów bazowych, które potem będą sprzedawać na rynku polskim. "
Tyle DI.
Z korespondencji dowiedziałem się z kolei,że Fesenko radzi sobie dobrze ze względu na kilka przewag konkurencyjnych, o których poniekąd wiedzieliśmy:
-bardzo dobra płynność finansowa dzięki BG, kupują kiedy chcą i ile chcą uzyskując dobre ceny
-korzystny i pewny zakup surowca zarówno lokalnego jak i zagranicznego-bez pośredników -kontakt bez udziału giełdy
-zróżnicowanie produktów rafinerii dzięki złożonej technologii zastosowanej w Fesenko
-ważne: Fesenko może pracować na różnych typach surowców na co konkurencja nie może sobie pozwolić.
-niedawna modernizacja Fesenko pozwala na wysoką jakość produktów w porównaniu z konkurencją
Dla mnie to miłe wiadomości. Dodam,że bez żadnych inwestycji Fesenko stać już teraz na przychody ponad 50mln pln rocznie- po inwestycjach mogą dojść do prychodów na poziomie 160mln pln i jeszcze lepszej jakości produktów. Marża netto docelowo 10%.
Pozdrawiam