Thx - jest taka ksiazka "Sztuka spekulacji" Zenon Komar - jeżeli moge Ci pomoc to polece ta wlasnie ksiazke sa tam opisane rózne aksjomaty ktore widze Cie mecza.
Teraz ciag dalszy - wychodzisz z róznych papierow w jaki sposob okreslasz ze co uzbiera sie 30% to wyskakuje - tak? Proponuje Ci znalezienia odpowiedzi na sposob okreslajacy najpierw jak ustalam poziom ochrony kapitalu a pozniej jak juz kupie i roznie jak ustalac poziom ochrony zysku. Ja moge Ci oczywiscie podac moje sposoby ale czy je zaakceptujesz. Normalna rzecza jest ze czasami gdy sprzedaz papier bedzie on rosl - zeby miec jednak "czyste sumienie" proponuje zasade "R" opartej na zasadzie wybicia z calkowitego zakresu ceny - swietnie opisana w ksiazce "Giełda, wolność, pieniadze - poradnik spekulanta" - byc moze nie zawsze sie sprawdza ale uwierz mi powoduje zamkniecie pozycji w optymalnych momentach no i zostawia komfort GRAM WEDLUG ZASAD, TRZYMAM SIE ICH, JESTEM ZDYSCYPLINOWANY - a to wedlug mnie w gieldzie jest najwazniejsze - NIE MA ZLYCH SYSTEMOW - ZLE JEST JAK SIE DO NICH NIE STOSUJEMY.