Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  38,60 zł , zmiana od tamtej pory: -14,51%

Re: taka moja refleksja

Dnia 2024-12-04 o godz. 17:38 ~Trader napisał(a):
> myślę że rozwój jest jak najbardziej wskazany bo jak się nie rozwijasz to się cofasz, ale nie raz już było widoczne nie tylko na esotiqu że ekspansja czy projekty (np Vosedo) nie do końca były przemyślane.

Najsensowniejsza uwaga od dawna na forum. Trzeba się rozwijac ale trzeba to robić z głową.
Do tej pory Esotiq miał bardzo dużo pomysłów na rozwój i prawdę mówiąc wiekszość była nieudana:
- Niemcy - do tej pory niedochodowe, mieli 9 salonów teraz 1 , strach pomyśleć ile tam stracili
- Vosedo - strach pomyśleć ile poszło na mały sklepik internetowy
- sklep autonomiczny - 10 mln na 1 sklep zeby się tym chwalić i jeszcze ATH mieli jak ten projekt rozliczali.

Na tym tle zakup biurowca jest najpewniejszy , nieruchomości cały czas zyskują, dobra lokalizacja, właściciel nie będzie wyciągał od nich już więcej. Jedyne pytanie czy to nie jest kosztem core działalności i czy rozwój w innych płaszczyznach nie ucierpi. Jak dla mnie lepiej wydać 40mln na biurowiec niż 10 mln na program badawczy który jeszcze przez 3 lata trzeba utrzymywać.
Osobiście dla mnie najważniejsze jest aby spółka:
1) utrzymywała dalej świetny wynik online w Polsce
2) miała i zdobywała dobre lokalizacje handlowe
3) pozyskiwała nowych klientów poprzez nowe linie produktowe
4) wreszcie zwiększyła sprzedaż za granicą bo wiele mówi a w liczbach nie widać
5) pilnowała koszty i żeby nie wyciekało na lewo do swoich , tu mam nadzieję że Lemuria popilnuje

A jak przy okazji wejdzie w wynajem i deweloperke czy może i loty kosmiczne to mi to absolutnie nie przeszkadza jak nie będa na tym tracić

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ESOTIQ 0,00% 34,00 2026-01-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.