Dnia 2022-01-24 o godz. 08:38 ~Tom napisał(a):
> Ok, ale trochę się przyczepie. Jak piszesz, że agregat kogeracyjny o mocy elektrycznej 200kW kupisz bez problemu takie coś 3x taniej i magazyny energii się nie opłacają to myślę, że trochę przesadzasz. Jest kilka firm które proponują podobne magazyny energii do fotowoltaiki jakoś to musi im się opłacać jacyś klienci na to muszą być
Nawet na AliExpress znajdziesz bez problemu oferty takich agregatów w cenie już od ~38 tys. $.
Swego czasu dotarłem nawet do fabryki, w której T2P zamówiło swój „klocek” - ich cena to 43.700,- $
Jak dołożysz do tego transport, VAT, instalację … to i tak wyjdzie niewiele ponad 200 tys. PLN.
A tutaj masz polską ofertę:
https://allegro.pl/oferta/agregat-pradotworczy-genera-200-kw-250-kva-ats-szr-11608122396za jedyne 104 tys. PLN brutto !!!
Inny producent:
https://allegro.pl/oferta/agregat-pradotworczy-200kw-220-kw-250kva-szr-ats-10559580547w podobnej cenie …
Znasz kogoś kto kupił i użytkuje taki magazyn energii …? bo Ja nie.
Firmy proponują, bo nic ich to nie kosztuje … szczególnie, że dają sobie 4-6 tygodni na dostawę.
To nie są ich produkty, a jedynie pozycje w cenniku.
Jeżeli uruchomisz taki magazyn o pojemności nominalnej 9,6 kWh, to wartość prądu zmagazynowanego w nim dla jednego cyklu aktualnie będzie dochodziła do ~6,- PLN. Zakup urządzenia zamortyzuje Ci się po przepracowaniu ~3500 cykli, czyli po ~12-15 latach, pod warunkiem, że CODZIENNIE zostanie wykonany cykl o pełnej mocy.
Ale po co masz kupować i ładować akumulatory, skoro operator sieciowy zabiera od Ciebie całą nadwyżkę prądu, którą możesz sobie później odebrać nawet po pół roku.
A więc za kupę kasy możesz sobie postawić własny, chemiczny magazyn energii, który napełniasz w dzień i wykorzystujesz w nocy, albo za 20% ceny prądu możesz korzystać z sieci, napełniając ją latem, a odbierając zimą.
Spróbuj mnie przekonać w takim razie do zakupu takiego magazynu energii …
Tak, produkuje się je i instaluje tam gdzie nie masz możliwości podłączenia się do sieci - wyspy, jakieś miejsca gdzie nie da się położyć kabla … ale to nie w Polsce.
Chiny to produkują, oferują, więc każda firma może sobie wstawić modną pozycję w ofercie - czysty snobizm.