Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  35,95 zł , zmiana od tamtej pory: 1,81%

Re: Szef zlecił nam opracowanie takich zmian w prawie podatkowym, aby

Dnia 2025-02-09 o godz. 14:00 ~Merit napisał(a):
> Dnia 2024-08-12 o godz. 12:53 ~Czytelnik napisał(a):
> > spółka miała większe przychody z działalność, a on mógł nagrywać na YT filmiki o prostych i niskich podatkach.
>
>https://www.bankier.pl/wiadomosc/MENTZEN-Raport-okresowy-za-IV-kwartal-2024-roku-8884663.html
>
> Jaki szef takie efekty. Jak szef zostanie wybrany na Prezydenta RP wprowadzi takie zmiany w systemie podatkowym dzięki którym Spółka Mentzen SA. będzie miała wyższe dochody związane z interpretacją zmian podatkowych.
> Bardzo interesujący tezę zaprezentował kandydat na Prezydenta w liście do akcjonariuszy.
> Z tej tezy wynika, że stabilne podatki to największe zagrożenie dla doradców podatkowych a la Sławomir Mentzen.
>
> Dlaczego po zrobieniu kopiuj/wkej krótkiego listu kandydata na Prezydenta RP pojawia się wersja rozszerzona tego listu do akcjonariuszy (wersja listu opublikowanego po wynikach III kw ubr.) , tego nie wiem, ale wiem, że treść, która się pokazała dużo mówi o działalności Spółki Mentzen SA.
>
> "Niestety, dzisiaj muszę wystawić Wasze zaufanie na kolejną próbę. Szanowni Państwo! Tym razem mam do przekazania prawie same złe wiadomości. Kwartał temu nie pokazaliśmy dobrych danych finansowych, ale byłem zadowolony z pracy naszego zespołu. W tym kwartale niestety nie mogę tej opinii powtórzyć. Wyniki są gorsze niż w II kwartale, ale one są mniej istotne. Znacznie ważniejsze jest to, że nie bardzo mam za co pochwalić naszej pracy. 
> Nie potrafię powiedzieć, czy większe znaczenie miał sezon urlopowy, czy wzrost mojego zaangażowania politycznego, wynikający z rozpoczęcia kampanii niewyborczej, czy też przyczyna była jeszcze inna. Faktem jest, że jestem bardzo niezadowolony z tempa i owoców naszej pracy. Za wolno wprowadzaliśmy nowe rozwiązania, przegapiliśmy kilka niekorzystnych zjawisk, zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych, wpadliśmy na zbyt mało nowych pomysłów i rozwiązań.
> Zacznijmy od doradztwa podatkowego. Mamy kolejny kwartał spadków. Oczywistym wytłumaczeniem jest to, że rząd nie dał rady uzgodnić planowanych zmian w podatkach i w składce zdrowotnej. Skoro pod koniec października nie został opublikowany projekt zmian w podatkach dochodowych, można założyć, że w przyszłym roku się one nie zmienią. Jednocześnie same zapowiedzi Ministerstwa Finansów o niekorzystnych zmianach w opodatkowaniu Fundacji Rodzinnych i w uldze IP BOX wystraszyły potencjalnych klientów. Mógłbym na tym poprzestać, ale uważam, że problemów należy szukać przede wszystkim w sobie, a nie wszędzie dookoła. Kancelaria Mentzen powstała i rozwinęła się w innym otoczeniu - w sytuacji ciągłych zmian w podatkach. Nasza oferta i sposób świadczenia usług zostały stworzone w czasach, gdy podatki dochodowe zmieniały się co roku. Obecnie tych zmian nie ma i nie wiadomo kiedy będą, dlatego trzeba przemyśleć dotychczasowy model działalności. Musimy dopasować się do nowych okoliczności, w których podatnicy nie muszą co roku dostosowywać swojej formy opodatkowania i prowadzenia działalności do zmian prawa podatkowego. Przez lata te zmiany były co roku, ale od połowy 2022 r. praktycznie ustały. Jest to nasze zaniedbanie, że do tej pory próbowaliśmy działać, jakbyśmy dalej żyli w latach 2018-2022. Przechodząc do księgowości. Jednym z problemów, jakie mieliśmy, była zbyt mała liczba księgowych. Udało nam się rozwiązać ten problem dzięki dwóm ruchom. Otworzyliśmy biura w Pile oraz Brodnicy, dzięki czemu mogliśmy rekrutować księgowych spoza Torunia. Rozwiązaliśmy też umowy z kilkoma największymi klientami, z którymi ustalone warunki współpracy okazały się być nieopłacalne. Dzięki temu możemy przyjmować nowych klientów, których obsługa jest rentowna. W krótkim terminie prowadzi to oczywiście do spadku przychodów, który można zauważyć pomiędzy lipcem a wrześniem. Jestem niezadowolony z tempa wzrostu przychodów z usług prawnych. Przyczyny są dwie. Po pierwsze, nasi prawnicy obsługują klientów przekazanych im przez dział doradztwa podatkowego. Gdy doradca podatkowy zaleci przekształcenie, założenie Fundacji Rodzinnej lub połączenie spółek, prawnicy to realizują. Spadek zainteresowania doradztwem podatkowym wpływa więc na spadek zleceń doradztwa prawnego. Drugą przyczyną jest niepowodzenie naszej subskrypcji Mentzen+ Prawo. Liczba klientów zainteresowana tym pakietem jest bardzo niska. Klienci najchętniej kupują pakiety Mentzen+ Prawo i Podatki, następnie Mentzen+ Podatki, ale nie są zainteresowani samą obsługą prawną. Ponieważ rynek usług prawnych jest wielokrotnie większy niż rynek usług doradztwa podatkowego, te proporcje powinny być odwrotne. Po trzech kwartałach można już uznać, że nie udało nam się przekonać drobnych przedsiębiorców do stałej obsługi prawnej. Dlatego musimy gruntownie przemyśleć sposób świadczenia usług przez nasz dział prawny. Z mniej istotnych rzeczy, ruszyliśmy z darmowymi szkoleniami dla naszych klientów. Regularnie urządzamy szkolenia online prowadzone przez specjalistów w swoich branżach. Rozpoczęliśmy też współpracę z dużym pośrednikiem finansowym, aby ułatwić naszym klientom pozyskanie finansowania.
>

Klasyczny przypadek schizofrenika. Ja bym to leczył.

Krzysiek na Prezydęta: https://www.bankier.pl/forum/temat_uwaga-konfederaci-info,69890107.html

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MENTZEN 0,41% 36,60 2025-09-11 16:18:31
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.