Tak w ogóle to jesli chodzi o salmex to w UE spzredaje sie go za ok 4 MLD PLN . Fakt w stanach spzredaje sie go za jakies 9 MLD PLN, i kolejnych 4 mld PLN z reszty swiata. No ale jesli salmex miałby naprawde potęznie zagriozic w globalnej pozycji ADVAIROWI to bysmy mówili w tym przypadku o wielu potencjale wielu miliardach wyciaganych z salmexu.
A wówczas to chyba jasne, że kapitalziacja CLN pharmy powinna by byc na starcie o bniebo wyzsza. :)
takze pzresadzasz z tymi ewentualnymi zagrozeniami bo te np 200 MLn pln z exportu jakie moaja sie pojawic w 2019 roku, to tylko niewielki ułamek spzredży advairu na świecie BA powiem że to tylko 5% spzredaży advairu w UE. Wiec moim zdaniem wielu demonizuje pewne zagrozenia , tym bardziej że wszytko wygląda na to że pzrez najbliższe lata kasy CLN nie powinno brakować pomimo dużego pipelinu w rozwoju. A za pare lat mam nadzieję że jednka ruszą z emisja akcji tylko nie na naszym bananie ale gdzieś na zachodzie , bo to co tu na naszym bananie sie odpierdziela w stosunku do innych rynków to woła o pomste do nieba.
Dlatego osobiście mam nadzieję ze po wejsciu JPM do Polski po podpisaniu ciekwych umów dystrybucyjnych cln bedzie miała mozliwośc zaineresować inwestorów z zagranicznych rynków swoim potencjałem i emisja akcji gdzies na zachodzie.