(..)Tak jak było pisane wielokrotnie Orlen doi Energę jak tylko może i zmiana % posiadania Orlenu nic tu nie zmieni.
Za rok dwa politycy zawsze mogą coś namieszać w cenach prądu czy innych regulacjach i nie będzie z czego kredytu spłacać(...)
-rozumiem obawy,wolisz sprzedać i zapomnieć,może to i słuszne podejście,chociaż osobiście kibicuję Pomorzu by wyrwało Energę ze szponów Orlenu,zabetonowało decyzyjność pomorza w Enerdze,to Energa naliczała marżę na prąd wyprodukowany w Orlenie,płaciła dywidendę itd,tutaj chodzi o zasady państwa prawa,zaufania obywatela do własnego państwa,zakładając teoretycznie,że otrzymaną za akcje Energi kasę/część kasy, pewnie wielu z nas zainwestuje ponownie i być moze niektórzy tak pechowo,ze za jakiś czas znajdzie się jakiś /Sasin 2/,reprezentant SP który znowu sprzeda akcje spółki w którą zainwestowali do innej spółki z udziałem SP za ułamek ceny,dlatego ja wolałbym uczciwego rozliczenia się Orlenu z nabytych haniebnym wezwaniem/ustawka 91% akcji Energi.Zauważ,że tak wybitnie nieuczciwie potraktowano tylko współakcjonariuszy Energi,akcjonariuszy Lotosu i Pgnig potraktowano już w bardziej cywilizowany sposób wymieniając ich akcje parytetem,mniej więcej w okolicach 90% wk tych firm.Gdyby podobnie postąpiono z Energą,zakładając nawet słaby parytet np.4/1,od 20' Orlen wypłacił ponad 22 zł dywidendy,to powinna być również dywidenda dla nas,akcjonariuszy Energi.Dlatego,15-17 czy nawet 20 zł to nadal będzie "ochłap"nie godziwa cena za resztki Energi,przejęcie Energi powinno być rozliczone/naprawione począwszy od ceny I wezwania,bo tutaj chodzi o wiarygodność Państwa,inaczej zadne programy emerytalne nie mają szans powodzenia,a inwestowanie w spółki z udziałem SP jest bez sensu jeżeli podobne praktyki jak z przejęciem Energi będą mogły wystąpić w przyszłości