witam, pierwszy raz jestem na forum Instalu Kraków a trafiłem tutaj bo porównywałem wycenę mojej spółki do innych z branży a Instal wydawał mi się najbardziej zbliżoną spółką. Nie wiem czy wypada tu pisać nazwę mojej spółki ale napisze Mirbud. Co jest podobne w obu spółkach to zyski netto z poprzednich lat 2011, 2012, 2013. Mirbud miał trochę gorszy rok 2012. Podobne są również portfele zleceń. Tutaj Mirbud ma trochę większy portfel co spowodowały duże kontrakty drogowe, ale są one niskomarżowe (marża 1 %) więc można tutaj też mniej więcej postawić znak równości z malutkim plusikiem na moją spółkę. Więc historia pokazuje, że spółki grają w tej samej lidze. Teraz jeśli chodzi o kapitalizację to INK przy 20 zł ma jakies 145 mln zł, Mirbud przy cenie 1,3 ma 97,5 mln zł. Teraz jeśli jeszcze chodzi o historyczne notowania to zauważyłem że INK w 2009 r spadał nawet do 9zł za akcje pomimo b. dobrych wyników w tym roku. Mirbud też już spadał poniżej 1zł w 2012r. ale to był słaby rok pod względem zysku netto. Odnosnie perspektyw na przyszłość to 2014 r widzę kiepsko. Demontaż ofe, Chiny spowalniające, konflikt na Ukrainie, awersja do ryzyka Polaków i pewnie większa korekta w USA. Mysle ze 2015 będzie lepszy dla budowlanki. Może się ktoś ustosunkuje do mojego postu albo cos doda od siebie.