Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Skromna ocena sytuacji

Mialem nie pisac wiecej na tym forum , ale widze, ze jest pewien zamet wsrod inwestorow jesli chodzi o obecna ocene sytuacji i tego co aktualnie dzieje sie z PCZ. Doceniam jesli ktos tak jak @kanton_starszy probuje podzielic sie swoimi spostrzezeniami, wiec i ja dorzuce swoje trzy grosze. Nie wiem , co w przypadku kolegi oznacza stwierdzenie "zaladowany po pachy" ale ja faktycznie mam sporo akcji wiec jestem bardzo zainteresowany tym co bedzie dalej.

A co bedzie? No wlasnie...W okresie od debiutu tak do konca wrzesnia sytuacja byla w mojej ocenie dosc jasna. Emisja akcji serii J nie spelnila oczekiwan Prezesa zarowno jesli chodzi o cene jak i ilosc akcji uplasowanych w ofercie prywatnej. Jedyna ewidentna korzyscia bylo samo wejscie spolki na NC. Chociaz uwazam za blad wejscie na ten rynek, gdyz wlasciwym miejscem dla tej spolki jest glowny parkiet GPW, to jednak otwiera ono droge Prezesowi do dalszych dzialan. Poniewaz wycena rynkowa po debiucie daleko odbiegala od oczekiwan prezesa zaczal on we wspolpracy z czescia kierownictwa intensywnie skupowac papier z rynku. Doprowadzilo to do czterokrotnego wzrostu kursu i zblizenie sie do granicy 40 gr, ktora to cene okreslili akcjonariusze jak graniczna, ponizej ktorej nie beda sprzedawac akcji. Umowy lock-up sa wam wszystkim, jak mysle, znane.
W innym watku pisalem na ten temat, wiec nie bede tego w kolko wyjasnial. No wiec tak bylo i dzialania Prezesa byly klarowne a szybkie komunikaty o zmianach w ilosci posiadanych akcji uwiarygadnialy polityke prezesa i zarzadu. Wiadomo jak bardzo wazna jest polityka informacyjna spolek i jak to wplywa na ocene ich wiarygodnosci i atrakcyjnosci jesli chodzi o potencjalnych akcjonariuszy.
Tak bylo moim zdaniem i bylo ok, teraz mam jednak pare watpliwosci, a raczej pytan bez odpowiedzi.

Po pierwsze: czy sprzedaz 295 385 899 akcji 3-go pazdziernika nie jest sprzeczna z umowami lock-up? Moim zdaniem tak. W transakcji Prezes sprzedal akcje serii G,H,I oraz J w cenie 10 gr. Taka uwaga jeszcze jesli chodzi o ta transakcje; akcje te nie kupil zaden fundusz , jak sugeruje kolega powyzej. W komunikacie jest napisane wyraznie, ze nabywca jest osoba powiazana z Prezesem (moze byc to osoba fizyczna lub prawna). Mysle, ze to ten sam podmiot, ktory skupuje tez akcje z rynku. Zauwazcie tez jaka ilosc zostala sprzedana. Chodzi mi dokladnie o akcje serii J. Otoz w dn 3 pazdziernika prezes posiadal 5 385 899 akcji tej serii. Oznacza to ze sprzedal po 10 gr akcje, ktore kupowal nawet po 33 gr. Bo moim zdaniem sprzedal wszystkie akcje serii J, ktore w tym dniu posiadal.
W zwiazku z powyzszym, drugie pytanie: kto kupil te akcje i dlaczego nie ma do tej pory zadnego komunikatu o zmianach w akcjonariacie spolki, skoro wczesniej pojawialy sie prawie natychmiast: Czy ktos nie narusza prawa o obowiazku informacyjnym? Czy ta transakcja to jakies porzadki w strukturze wlascicieli PCZ?
Czy jest to realizacja jakis zobowiazan , o ktorych nic nie wiemy, czy...? no wlasnie o co chodzi?, Skoro to spolka publiczna , to nalezy sie nam, akcvjonariuszom wyjasnienie, bo inaczej nasze zaufanie do spolki spada...

Jesli chodzi o aktualny kurs akcji to mam tylko dwie uwagi:

1. Prezes (i inni) skupil z rynku do dzis 9 147 584 akcji. Odejmujac moje pozostalo w obrocie 2 352 416 o wartosci ok 700 tys pln. Widac wiec jak latwo mozna sterowac (czytaj:manipulowac) kursem. Aktualne staje sie zatem moje pytanie z innego watku na tym forum; co zrobi prezes? Czy nadal ma zamiar skupowac akcje, czy moze nieznany do tej pory nowy znaczacy udzialowiec bedzie to robil? Jaki cel miala ta cala strategia skupu, jesli ciag dalszy nie nastapi? Ano zobaczymy...

2. Sytuacja ogolna na rynkach kapitalowych nie nastraja optymizmem, a na NC 97% kapitalu pochodzi od drobnych inwestorow krajowych, ktorzy reaguja na wadarzenia zbyt czesto nieracjonalnie. Nie ma sie wiec co spodziewac, ze kurs sam urosnie. Spadku na jakies niskie poziomy tez nie zobaczymy. Nie po to wyciagnieto kurs "za uszy" angazujac w to ok 2 mln pln aby ktos go zdolowal sprzedaza akcji wartosci paru tys zlotych.

To tyle...Moze ktos jeszcze zechce sie wypowiedziec

Pozdrowka...Puch.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PCZ 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.