Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  53,00 zł , zmiana od tamtej pory: -60,38%

Re: Silne wzrosty ukraińskiego oleju

Ten element był juz analizowany na forum. Mając na uwadze, że wydajność z hektara jest w zasadzie nie dużo gorsza od wyników z lat wcześniejszych, oraz są zebrane nowe zboża, wszystko wskazuje na to, żę po prostu zasiali mniej słonecznika niż wcześniej. Jednak ceny każdego zboża urosły i zebrali innych zbóż wiećej, więc nie sądzę aby przez to jakoś ogólnie mniej skorzystali na poprawie cen.

Mnie bardziej ciekawi ile będzie zysku/oszczędności będzie z tej biolelktrowni.

Jeśli chodzi o raport za 3Q to zwróciłem uwagę, że spółce istotnie zmalała amortyzacja względem tej wskazanej za dwa pierwsze kwartały, co w mojej ocenie może świadczyć o korekcie zapisów (albo niepotrzebnie wcześniej wyrzucili pewne inwestycje w ogóle jako środki trwałe i od razu potraktowali je jako koszt, albo zastosowali zbyt agresywną amortyzacje, co sugeruje duży wzrost wartości środków trwałych w IIIQ(korekta) Oczywiście jest to jedynie kwestia księgowa i nie wpływa ostatecznie na to ile kasy faktycznie wygenerowali na działalności operacyjnej (a jedynie wpływa na księgowy zysk), ale w mojej ocenie mogło być tak, że IIIQ był przez to zawyżony (jeśli chodzi o zysk operacyjny) kosztem iiQ który był lepszy niż w raporcie. Tak jak mówię, ostatecznie wygenerowali ponad 9 mln euro gotówki i tego nic nie zmieni. Jeśli mam rację to może znaczyć, że olearnia ma znacznie większy potencjał do generowania stałych zysków i duża ich część wynikała właśnie z jej pracy (a nie z innych sezonowych przychodów, jak sprzedaż zbiorów), co może sugerować iż IVQ może nas naprawdę pozytywnie zaskoczyć (np. za cały rok 2020 będzie ok. 12 mln euro CF z działalności, czyli odpowiednik ok. 55 mln zł), gdyż rok temu, IVQ2019 był znacznie lepszy pod tym względem niż IIIQ2019. Może macie na to inne wyjaśnienie, i po prostu źle czytam ten raport.?

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
AGROLIGA 0,00% 21,00 2025-10-24 15:28:54
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.