zen_on brawo :) tu 99% Osób nawet nie wie na czym krótka sprzedaż polega :)
A im większa jest niewiedza tym mają więcej do powiedzenia :)
Oni nie muśieli jeszcze żadnej akcji w rynek puścić tylko pokazali ile pożyczyli żeby lawina sama się zaczęła.
Mała lekcja dla tych co są zieloni w temacie - ostatnia darmowa lekcja bo wiedza jest podobno bezcenna ;)
Zakładamy że pożyczyli od brokerów niecałe 290 K
Wywalają stopniowo powiedzmy 10 % kurs spada o powiedzmy 2 % i zaraz na dnie odkupują ile się da żeby ponownie je wywalić na odbiciu i je zgasić - i tak mogą robić kilka miesięcy a nawet mogą zwiekszać ilosć akcji w portwelu zbierając je z rynku na dziennych dołkach.
Im spadki będą większe tym panika będzie większa i co najgorsze inna instytucja może zrobić to samo ! Może pożyczyć akcje od brokerów i się przyłączyc do zabawy - a Trader 2022 niezbyt precyzyjnie opisał cała sytuację o szorterach na Asbisie ( acz Ci co mają jakieś pojęcie od razu to wyłapali )
Także gra się dopiero zaczyna i za jakiś czas zobaczymy co z niej wynikło i kto zarobił a kto stracił - ja dziś na tej podbitce sprzedałem nieokresloną ilość akcji i będę kopiował ruchy szortera bo z nim mam sporą szansę na bardzo duży zarobek w najbliższym czasie :)