Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek

Re: Senatorowie USA

Trump: Rosja straciła od początku roku 112 tys. żołnierzy, Ukraina – 8 tys.

Prezydent USA po raz kolejny oświadczył, że chce zakończyć wojnę.
https://i.c97.org/ai/634519/aux-head-1742969188-20250326_trump_Getty_360.jpg
Prezydent USA Donald Trump powiedział, że według jego danych Rosja straciła ponad 112 000 żołnierzy od początku 2025 roku, podczas gdy straty Ukrainy wyniosły około 8000. „Właśnie dowiedziałem się, że w tym miesiącu (najprawdopodobniej Trump miał na myśli lipiec – red.) zginęło prawie 20 000 rosyjskich żołnierzy – w tej absurdalnej wojnie z Ukrainą. Od początku roku Rosja straciła 112 500 żołnierzy. To ogromna liczba niepotrzebnych ofiar! Ukraina jednak również poniosła poważne straty – od 1 stycznia 2025 roku zginęło około 8000 ukraińskich żołnierzy, nie licząc zaginionych w akcji” – napisał na swoim portalu społecznościowym Truth Social.

Trump zauważył również, że wśród ofiar śmiertelnych byli ukraińscy cywile, choć, według niego, ich liczba była mniejsza w porównaniu ze stratami w szeregach ukraińskiego wojska. Powiązał śmierć cywilów z ostrzałem ukraińskich miast: „Rosyjskie rakiety spadają na Kijów i inne obszary zaludnione”. Kończąc wpis, prezydent powtórzył tezę, że jego poprzednik Joe Biden jest rzekomo winny wybuchu wojny na Ukrainie . „Jestem tu, aby sprawdzić, czy uda mi się powstrzymać tę wojnę” – podsumował Trump.
Wcześniej, w połowie czerwca, brytyjski wywiad donosił, że od początku pełnej inwazji na Ukrainę Rosja mogła stracić około miliona ludzi – zabitych i rannych. Według szacunków wywiadu, zginęło nawet 250 tysięcy rosyjskich żołnierzy, co czyniłoby tę wojnę najkrwawszą dla Rosji od czasów II wojny światowej. Łączne straty nieodwracalne (zabici, zaginieni i ciężko ranni, niemogący powrócić do służby) szacuje się na 400-500 tysięcy osób.
Sekretarz stanu USA Marco Rubio również mówił o gwałtownym wzroście strat w szeregach Sił Zbrojnych Rosji od początku 2025 roku, na początku lipca
W swojej analizie „The Economist” stwierdził, że Rosja mogła stracić około 31 000 ludzi na polu bitwy tylko między 1 maja a 9 lipca 2025 roku. Publikacja szacuje, że całkowite straty w całej wojnie wahają się od 900 000 do 1,3 miliona ludzi, w tym od 190 000 do 350 000 strat nieodwracalnych.
Podobne dane podaje waszyngtońskie Centrum Studiów Strategicznych i Międzynarodowych (CSIS). Według jego obliczeń, od początku inwazji na Ukrainę Rosja straciła około miliona ludzi, z czego około 250 000 zginęło. Dodatkowo około 400 000 żołnierzy zostało inwalidami.