Trump: Rosja straciła od początku roku 112 tys. żołnierzy, Ukraina – 8 tys.
Prezydent USA po raz kolejny oświadczył, że chce zakończyć wojnę.
https://i.c97.org/ai/634519/aux-head-1742969188-20250326_trump_Getty_360.jpgPrezydent USA
Donald Trump powiedział, że według jego danych Rosja straciła ponad 112 000 żołnierzy od początku 2025 roku, podczas gdy straty Ukrainy wyniosły około 8000. „Właśnie dowiedziałem się, że w tym miesiącu (najprawdopodobniej Trump miał na myśli lipiec – red.) zginęło prawie 20 000 rosyjskich żołnierzy – w tej absurdalnej wojnie z Ukrainą. Od początku roku Rosja straciła 112 500 żołnierzy. To ogromna liczba niepotrzebnych ofiar! Ukraina jednak również poniosła poważne straty – od 1 stycznia 2025 roku zginęło około 8000 ukraińskich żołnierzy, nie licząc zaginionych w akcji” – napisał na swoim portalu społecznościowym Truth Social.
Trump zauważył również, że wśród ofiar śmiertelnych byli ukraińscy cywile, choć, według niego, ich liczba była mniejsza w porównaniu ze stratami w szeregach ukraińskiego wojska. Powiązał śmierć cywilów z ostrzałem ukraińskich miast: „Rosyjskie rakiety spadają na Kijów i inne obszary zaludnione”. Kończąc wpis, prezydent powtórzył tezę, że jego poprzednik
Joe Biden jest rzekomo winny wybuchu wojny na Ukrainie . „Jestem tu, aby sprawdzić, czy uda mi się powstrzymać tę wojnę” – podsumował Trump.
Wcześniej, w połowie czerwca, brytyjski wywiad donosił, że od początku pełnej inwazji na Ukrainę Rosja mogła stracić około miliona ludzi – zabitych i rannych. Według szacunków wywiadu, zginęło nawet 250 tysięcy rosyjskich żołnierzy, co czyniłoby tę wojnę najkrwawszą dla Rosji od czasów II wojny światowej. Łączne straty nieodwracalne (zabici, zaginieni i ciężko ranni, niemogący powrócić do służby) szacuje się na 400-500 tysięcy osób.
Sekretarz stanu USA Marco Rubio również mówił o gwałtownym wzroście strat w szeregach Sił Zbrojnych Rosji od początku 2025 roku, na początku lipca
W swojej analizie „The Economist” stwierdził, że Rosja mogła stracić około 31 000 ludzi na polu bitwy tylko między 1 maja a 9 lipca 2025 roku. Publikacja szacuje, że całkowite straty w całej wojnie wahają się od 900 000 do 1,3 miliona ludzi, w tym od 190 000 do 350 000 strat nieodwracalnych.
Podobne dane podaje waszyngtońskie Centrum Studiów Strategicznych i Międzynarodowych (CSIS). Według jego obliczeń, od początku inwazji na Ukrainę Rosja straciła około miliona ludzi, z czego około 250 000 zginęło. Dodatkowo około 400 000 żołnierzy zostało inwalidami.