Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  75,00 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%

Re: Rynek degraderów białka

2025r obfitował w fuzje i przejęcia.
Generalny kierunek rozwoju małych firm w tej branży wygląda tak: umowy partnerskie z dużymi, licencje, kasa z kamieni milowych, gwarantujące środki na dalsze badania i doprowadzanie projektów do komercjalizacji. Czyli dla maluchów kluczem jest partnerstwo strategiczne lub ...przejęcie przez Grubasa.

Przeanalizowałem sytuację kilku spółek stricte TPD na różnych etapach partnerstwa lub w due diligence pod przejęcie.
Wszystkie są na etapie do którego Captor dopiero pretenduje. Leki minimum w II fazie klinicznej, lub tuż przed zatwierdzaniem, co najmniej jeden partner, który już zapłacił zaliczkę i płaci lub mają ustalone płatności za kamienie milowe oraz finansowanie do roku 2027 - 2028.

Nie będę przytaczał wszystkich przykładów. Raz że to dużo pisania, dwa - to moja robota, za która nikt mi nie zapłaci:)

Moim zdaniem intersująca, jako punkt odniesienia jest spółka Arvinas, rzecz jasna ze Stanów. To pionier TPD i spółka tylko 6 razy większa od Captora. Reszta, dostępna do sensownej analizy, to już spółki o kapitalizacji miliardowych. Do tego debiut na giełdzie XNAS w 2018, tylko 3 lata przed CTX.
Polecam spojrzeć na jej historię, bo mam wrażenie, że jak cofniemy się tam o kilka lat, to zobaczymy CTX dzisiaj:)

Wrócę w przyszłym tygodniu z pogłębioną analizą. Teraz mam planowany reset od komputera.
Pozdrawiam!

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CAPTORTX -1,45% 81,80 2026-02-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.