Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  10,76 zł , zmiana od tamtej pory: -5,11%

Re: Ruszamy na północ

Panowie i Panie potwierdzam wasze obserwacje. Co prawda nie mam PGE(zrzuciłem jak spadało) ale mam inne energetyki w sporej ilości więc jedziemy na tej samej łajbie... A co do tchórza manipulant jakich mało. Miałem JSW w 2016 i co chwilę testował wtedy wytrzymałość inwestorów ten nasz cudotwórca że srebrnej (poczytajcie  trochę o tym - spółka Srebrna). Na początku jak waliło w dno dobijał tekstami o 8 mld długów w JSW co oczywiście było nieprawdą bo wziął pozycje zobowiązania z bilansu bez korekty o należności. Prawdziwego długu było tam tylko i aż 1,5 mld felernych obligacji. Na wiosnę jak już ładnie pruło do góry wyskoczył z tekstem emisja i uwalił kurs o 25%w tydzień ( a wcześniej też ktoś sypał bo widocznie wiedział) zobaczcie sobie na wykres jsw w maju 2016 co wyczynił ten cudotwórca. Później jak już spółka pruła do góry na solidnym fundamencie i mocno idących w górę cenach węgla koksowego to po mocnych wzrostach zawsze należało się spodziewać tchórza w mediach z powtarzającym jak mantrę słowami emisja, choć każdy wiedział że w spółce jest już kasa i takowej nie będzie trzeba. Rynek poznał się na manipulancie i w pewnym momencie przestał reagować. Tu czyli na energetyce wyprawia to samo od jesieni a wcześniej w 2016 też kombinował np z podnoszeniem kapitałów. Kto kumaty nie da się wykurzyć a tego spekulanta pierwszej wody w takim np USA to SEC już dawno przynajmniej był ukarał finansowo a partia wywaliła że swoich struktur. Chyba że taki jest plan partii pozwolić grubasowi zrobić jeszcze jedno kółko rękami i ustami tchórza....
Pozdrawiam wytrwałych i trzymajmy się ramy...

P.S. Polecam zobaczyc na wykres spółek EDF ,  RWE i E.ON - np na portalu finanzen.net - zwłaszcza w zakresie ponad 10 lat. Spółki są w wieloletnich trendach spadkowych ale... Jest wyraźnie zarysowywany spodek potwierdzany zwiększonym wolumenem w dolinie. Dzisiaj był przedsmak tego co może się zdarzyć w erze nadchodzącego electromobility. Po informacji o przetasowaniach w aktywach RWE i E.ON pierwszy otworzył się na +12% a drugi na +6% co dla takich wielkich klocków o przychodach rocznych prawie 600mld zł robi wrażenie  (na oko cała nasza energetyka ma max 15% tego). Panie i panowie wiecznie niechęć do wszystkiego z '' Electric'' w nazwie i/lub  statucie nie będzie trwała. Skończy się jak z tym paskudnym węglem że w końcu stanie się modne i wyrwie z gaci, z prostej przyczyny, bo jest poprostu w każdej gospodarce niezbędne i nie może być wiecznie w niełasce...

Ja nie gram na 10 czy 20 %. Wchodzę w spółki z potencjałem minimum 50%. Może to oczywiscie zlecieć jeszcze z 15% (np.) przy odpowiednim ( lub raczej nie) przekazie informacji z góry ale docelowo potencjał na całej energetyce jest adekwatny i prędzej czy później tego doświadczymy ...

Pozdrawiam
Sołtys

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PGE -0,92% 10,21 2026-05-21 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.