Ponieważ niektórzy wymyślają wyssane z palca teorie i oskarżenia, powiem tak.
Znam, a raczej znałem, bo było to bardzo dawno temu, głównego szefa tej firmy. Już od podstawówki interesował się chemia, bardzo dobrze sobie radził w olimpiadach chemicznych, potem na studiach na UMK. Aktualnie jest (chyba nadal?) adiunktem Katedry Chemii Organicznej na UMK z tytułem doktora. To naprawdę bardzo zdolny i zapalony chemik.
Z czasów, gdy go znałem mogę też zaręczyć za jego uczciwość. Teraz również nie wierzę, żeby tak bardzo się zmienił i mógł świadomie manipulować.
Problem jest w czym innym. To nie jest firma, której głównym zajęciem jest produkcja. To można łatwo zweryfikować i rozliczyć.
Główne poletko, którym się zajmują i co może wywindować kurs to są wynalazki/patenty. A to nie jest coś, co można zaplanować, że się dowiezie w tym czy następnym kwartale - jeśli w ogóle się uda. Stąd inwestowanie w tego typu spółkę wiąże się zawsze z bardzo wysokim ryzykiem, może przynieść duże straty, ale też jeszcze większe zyski. Ale to chyba każdy wiedział, jeśli zdecydował się zainwestować swoje grosze.
Natomiast co do zbijania kursu przed emisją, to nie jestem do tego przekonany. Po prostu niektórzy liczyli na szybkie zyski, a że tego nie było to zaczęli wychodzić, dołując co raz bardziej kurs. Do ilu może zejść? Tu niestety każdy wariant jest możliwy.
Natomiast jeśli ktoś wierzy w spółkę i zyski, to musi czekać na kolejne patenty, które spowodują zainteresowanie dużych graczy na rynku OLED i ewentualne info o potencjalnym przejęciu. Ale w takim przypadku na kupno akcji będzie za późno. Za rok, dwa pewnie będzie wiadomo kto wygrał, kto przegrał.
Życzę przemyślanego inwestowania i rozważnego czytania komentarzy na forum Bankiera. Może 10% to uczciwe komentarze wynikające z wiedzy i własnych przemyśleń. Reszta to spam, naganianie w jedną lub drugą stronę, czasami opłacane, i bełkot frustratów.