I na koniec jeszcze jeden interesujący fakt. Powiedziano nam, że 28 punktów rosyjsko-amerykańskiego „planu pokojowego” (który ani nie jest pokojem, ani planem) zostało zredukowanych przez ukraińskich negocjatorów do 19 lub 20. A za Putina nie było żadnej redukcji: „Oni (Amerykanie) po prostu podzielili te 28, a potem 27 punktów na cztery pakiety i zaproponowali omówienie tych czterech pakietów. Ale w rzeczywistości to te same 27 punktów”. Jeśli to prawda, to USA otwarcie „wydrenowały” Ukrainę, a jeśli nie, to jak oficjalny Waszyngton może poradzić sobie z takim kłamcą na skalę geopolityczną?
https://u.newsua.one/uploads/images/default/5327_fc87a5b2-6868-4c92-a67d-3dc48709723c-1.webpIndyjska dziennikarka zapytał putina że rosyjskojęzyczni Ukraińcy mieszkający we wschodniej Ukrainie byli zszokowani faktem, że nad ich głowami przelatywały rosyjskie rakiety.
Rosyjski dyktator putin uniknął bezpośredniej odpowiedzi na pytanie zadane przez indyjską dziennikarkę, która poprosiła go o wyjaśnienie rosyjskich ataków na wschodnią Ukrainę, gdzie większość ludzi posługuje się językiem rosyjskim i, według niej, zawsze „kochała Rosję”
Dziennikarka India Today, Geeta Mohan, zwróciła się do Putina podczas wywiadu, którego ten udzielił w przeddzień swojej wizyty w Indiach.
„Byłam w Doniecku, Ługańsku, Chersoniu i większość ludzi naprawdę mówi po rosyjsku. Byli bardzo rozczarowani, że na wschodzie Ukrainy Kijów zakazał używania tego języka. Ale byli też zszokowani tym, co Putin im zrobił: »Jesteśmy jego ludem«. Wiele kobiet, z którymi rozmawiałam, było zszokowanych. Co można powiedzieć ludziom na wschodzie Ukrainy, którzy mają rodziny w Rosji i którzy stale przemieszczają się między Rosją a Ukrainą?” – pytała dziennikarz.
„Nie zrozumiałem pytania. Zszokowany czym?” – zapytał w odpowiedzi rosyjski władca.
Mohan ponownie wyjaśniła swoje pytanie:
„Ludzie, których spotkałem, byli zszokowani faktem rozpoczęcia operacji, w trakcie której zniszczono ich domy. Mieszkali we wschodniej Ukrainie, zawsze kochali Rosję, naród rosyjski, sami mówili po rosyjsku”.
Na to Putin powtórzył fałszywą tezę propagandową, że Rosja była „zmuszona” pomóc tej części Donbasu, która nie była pod kontrolą Ukrainy i którą Ukraina rzekomo „niszczyła”.
powtarzam na każdym kroku tylko martwy kacap przestaje kłamać.