Dnia 2025-11-26 o godz. 18:52 ~mlody napisał(a):
> Wszystko przeczytałem.
> > Pięknie został pokazany mechanizm jak osoby pokroju Lu4xigi/qgena/lucjusza (wiele ma nicków) piszą na forum i wprowadzają nas w błąd…..
Szkoda czasu (3x juz pokazywałem) i to ost. raz bo się emocjami kierujecie.
Przykład:
https://i.ibb.co/84T2KnRf/chory.pngCytuje mą wypowiedz gdzie jasno jest opisane a są to akt. serie: A, B i C co miało miejsce, napisane jest że obniżono nominał dokonując splitu akcji . Nie ma ta wpisu o jakimś debiucie, o jakiś warunkach i nie interesuje mnie czy on 100x napisze że nie ma zgody na emisję a przecież w RO z 30 września jest wzmianka. Nie ma mowy o roli PKP SA i czy by udziały były rozwodnione i to za mało by pisać że emitet nie powinien i nie ma prawa emitować poniżej nominału akcji...
art 457
§ 1 punkt 2 informuje: "obniżenie kapitału zakładowego ma na celu wyrównanie poniesionych strat lub przeniesienie określonych kwot do kapitału rezerwowego"emisje historycznie:
https://i.ibb.co/Y4L9FDNd/chory2.pngCo wtedy dokonano?
Uchwalono emisję 1 akcji serii L i dokonano postępowanie konwokacyjne dokonano splitu 1:15 tej jednej akcji zamieniając serię L na nowe oznakowanie serii jako B, seria C była serią akcji pracowniczych stąd też seria B ma 15 sztuk
https://i.ibb.co/Txv2cSD8/chory3.pngPrawo nie dopuszcza dla akcji z kapitale zakładowym róźnych nominałów, nominały dla wszystkich akcji muszą być równe i tak dokonano splitu 2 889 200 akcji i powstała seria A tylko że nominał dla serii K = seria A wynosił 1000zł a nie 750zł tylko jest małe ale, między 1000zł nominału a 750 zł jest 250zł
a to razy 2889200 akcji daje 722 300 000 zł722 300 000 zł
1 448 902 serii C akcje pracownicze daje po nominale 72 445 100
Seria K 2 889 200 * 15 daje czyli = 43 338 000 dziś seria A. tylko tam nominałem było 1000 zł więc do 50 zł split wynosi 24 a nie 15 co daje 69.340.800 akcji
PKP SA ma 14 784 194 akcji akt.
Art. 309. KSH
Zasady obejmowania i pokrycia akcji spółki akcyjnej
§ 1.Akcje nie mogą być obejmowane poniżej ich wartości nominalnej.
na jakiej podstawie prawnej wyemitowano 1 akcję serii L ? dokonując następnie splitu...
Krzys91 "bredz.i" pisze co tam słyszał ale nie wiem o czym mówi a co dla mnie jest podstawą przemyślenia. Może do rozdziału o obniżaniu kapitału jeszcze nie dotarł..To jest nieważne czy akcje oferowano czy tez nie
z art 457 wymieniony w cytacie: mamy korespondencję tu:
Art. 264. [Postępowanie konwokacyjne]§ 1. O uchwalonym obniżeniu kapitału zakładowego zarząd niezwłocznie ogłasza, wzywając wierzycieli spółki do wniesienia sprzeciwu w terminie trzech miesięcy, licząc od dnia ogłoszenia, jeżeli nie zgadzają się na obniżenie. Wierzyciele, którzy w tym terminie zgłosili sprzeciw, powinni być przez spółkę zaspokojeni lub zabezpieczeni. Wierzycieli, którzy sprzeciwu nie zgłosili, uważa się za zgadzających się na obniżenie kapitału zakładowego.§ 2. Przepisów § 1 nie stosuje się, jeżeli pomimo obniżenia kapitału zakładowego nie zwraca się wspólnikom wpłat dokonanych na kapitał zakładowy, a jednocześnie z obniżeniem kapitału zakładowego następuje jego podwyższenie co najmniej do pierwotnej wysokości.i cyły myk PKP SA przed debiutem skoro sam się prosi...