Forum Giełda +Dodaj wątek
Kupowanie akcji spółki, która przynosi straty i wciąż rozwodzi się na temat przyszłych możliwych i potencjalnych jedynie zysków do tego w dziedzinie niezbadanej dotąd jest błędem (żeby nie rzec głupotą) i nie jest komunałem. Spółka może być wyceniona nawet przy wskaźniku C/WK 20 lub 100, ale jeśli przynosi stopę zwrotu z dywidendy 10% to to jest dobra spółka i dobry zakup - i to nie jest komunał.
Sprzedaż audiobooków to nie musi wcale być dobry biznes - bo za chwilę pojawi się coś nowego co zmiecie je z rynku. Co? Nie wiem, ale z technologicznymi bajerami tak bywa. Umarł rynek kaset VHS, umiera rynek płyt CD - skąd wiadomo kiedy będzie tak z audiobookami? K2 i akcjonariusze ponieśli koszty i co z tego (poza skromną dywidendą przed rokiem) mają? Czy wiadomo, że zdążą zarobić przed jakąś technologiczną rewolucją? To samo dotyczy Oktawave - zagwarantujesz porządną stopę zwrotu dla akcjonariusza K2 w postaci dywidendy?

Co do bmp mam zastrzeżenia co do tego jakim jest akcjonariuszem na podstawie jego poprzedniej obecności w K2. Pisząc o inwestorze mam na myśli taki fundusz, który jest właścicielem pakietu np. w Ambrze; bmp zachowuje się jak "kot z pęcherzem" - kupi trochę taniej, dodrukuje sobie (emisja z 2012) taniej i sprzeda jak tylko cena akcji pójdzie trochę w górę. Ta jego nieobliczalność szkodzi drobnym akcjonariuszom, bo nikt nie wie po jakiej cenie bmp będzie chciał wyrzucić swoje akcje. Potrzebny jest akcjonariusz, który przejmie spółkę i będzie konsekwentnie realizował strategię i nie zagrozi zrzutem pakietu, gdy tylko cena akcji wzrośnie o 50%.

Na razie sytuacja wygląda tak - na "rozwoju" Audioteki i Oktawave korzysta tylko garstka osób zasiadających w zarządach i radach nadzorczych spółek z grupy - pieniądze przepływają ze spółki do spółki, a akcjonariusze K2 liczą straty i słuchają pieśni o świetlanej przyszłości chmur i piosenek z netu, które już wkrótce odtworzy nawet pralka lub przenośne żelazko (trochę przekoloryzowałem).
Do tego główny akcjonariusz przebąkuje o zrzucie pakietu - fundusze OFE czy TFI drugi raz się nabrać nie dadzą i owszem przejmą te akcje, ale po 10zł, a nie po 20zł.

Czy to są komunały? Spółka ma wypłacać dywidendę!!! Od obiecanek na GPW mamy Krauzego, Króla im podobnych.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FABRITY 0,00% 27,30 2026-01-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.