Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  13,14 zł , zmiana od tamtej pory: -16,29%

Re: pytanie do mądrzejszych ode mnie

Pewnie wszystko rozchodzi się o to jaki % przychodów Grodna to budowlanka, a jaki OZE czy pompy ciepła.
Jeżeli 85% to np. budowlanka to masz odpowiedź czemu nie rośnie i jest stagnacja.

Dawno się nie udzielałem na Grodnie, ale mam znajomego który ma hurtownię budowlaną i jak go widziałem parę dni temu to powiedział że jest taka stagnacja że w porównaniu do tamtego roku ma o 50% mniej zamówień. Oczywiście to być może jednostkowy przypadek, na Grodnie aż takich spadków nie ma i być może gdzieś indziej.

Ale może niedługo być moment że firmy będą musiały obniżać marżę żeby cokolwiek sprzedać, a być może to też nie spowodouje nagle wzrostu sprzedaży.

Co do Grodna to po raportach widać że być może już schodzą trochę z marży. Dodatkowo Grodno ma chyba zatrudnionych 800 pracowników co przy infrlacji 17% powoduje dużą presję płacową, ma sporo oddziałów a ceny energii ciągle w górę, więc koszty też ciągle rosną.

Stąd pewnie jest taga stagnacja i wyczekiwanie co będzie, a tutaj jest duża niewiadoma.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GRODNO 0,00% 11,00 2025-10-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.