Na dzisiejszy komunikat czekałem od kilku miesięcy: spółka pozbywa się części biurowej, za którą inkasuje konkretne pieniądze i zostaje przy względnie wysokomarżowej mieszkaniówce.
Obecna wycena to 1.848.853,00 PLN. Deweloper sprzedaje projekt biurowy wyceniany w EUR (mocne EUR do słabego PLN). Zysk przy dzisiejszym kursie to 587.784.000 PLN co daje 31% wyceny całego biznesu.
- Projekt Kabaty opisywałem post wcześniej.
- Projekt Mokotów Pohoskiego ruszył - dwa tygodnie temu wycięto zieleń, w zeszłym tygodniu postawiono ogrodzenie blaszane.
Moje wnioski są następujące:
1. Spółka od przyszłego roku powróci do dywidend 0,50 PLN co daje obecnie 11% stopę zwrotu brutto,
2. Prezes i Wiceprezes z nowymi umowami, gdzie duże premie otrzymują za wzrost kursu + wypłacone dywidendy,
3. Echo w przeszłości potrafiło wypłacać dywidendy 20-40% wysokości kursu. W tym roku oznaczałoby to dywidendę w wysokości około 2 złotych na akcję - jednak nie mamy żadnych podstaw by sądzić że ta sytuacja się powtórzy,
4. Od tego roku Echo ma dodatkowy silnik w postaci Archicomu, który realizuje na Wrocławskim rynku bardzo solidne marże.