Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,60 zł , zmiana od tamtej pory: -2,69%

Re: Przecież wszyscy wiedzą że to są oszuści

@nina
Moim zdaniem to są "normalne", w sensie spotykane na co dzień, zachowania na bardzo wielu Spółkach, żeby nie powiedzieć że prawie wszędzie.
Wykorzystywanie informacji niejawnych jest o ile wiem karalne, choć pewnie da się to obejść tak, żeby nie zostawiać śladów.
Mógłbym taką argumentację przyjąć, tylko nie wiem dlaczego miałby to robić akurat Właściciel, ryzykując przy tym niemało.
Myślę, że to prędzej jakieś Biuro Brokerskie, które zna z doświadczenia statystyczne reakcje Rynku, zwłaszcza detalicznych Inwestorów jak tutaj i to wykorzystuje. Natomiast przy tak niskich obrotach mogą to robić nawet poszczególne osoby i Biuro Brokerskie nie zarobiłoby tutaj na chleb bez masła.

Sprawdziłem sobie i teraz C/Z i C/WK dla Rokity i dla Exola jest jednakowe. Moim zdaniem po prostu kurs odzwierciedla obecną wartość Spółki PCX i tyle.
To już bym nawet wolał jakieś manipulacje, jak np. na Spółkach Skarbu Państwa, bo to by zwiastowało jakieś nagłe wybicie w przyszłości. Jeśli natomiast obecny kurs odzwierciedlałby rzeczywistą wartość Spółki, to by oznaczało, że się on za wiele w przyszłości nie zmieni, bo i wartość Spółki i jej inwestycje są powszechnie znane.

Podsumowując, ja, jako forumowy głąb, przewiduję powolne i mozolny wzrost kursu, który będzie odzwierciedlał wzrost mocy produkcyjnych Spółki dzięki nowym inwestycjom oraz przewidywany wzrost rentowności, dzięki zapowiadanym cłom na chemię sprowadzaną z Azji. Być może akurat wprowadzenie ceł by spowodowało nieco większy ruch ale jest też możliwe, że jest on już w cenach.

Ktoś by chciał coś poprawić po głąbie? Proszę się nie krępować.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PCCEXOL -0,39% 2,53 2025-10-14 16:47:12
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.