tylko w 2018 przetarg na GSM-R wygrało całe konsorcjum "Nokia wraz ze swoimi partnerami, firmami Herkules, Pozbud i Wasko podpisali z PKP Polskie Linie Kolejowe (PKP PLK) pięcioletni kontrakt na wdrożenie ogólnopolskiego systemu GSM-R i sieci telekomunikacyjnej. Konsorcjum złożyło najlepszą ofertę (2,8 mld zł) " a tu mamy inną sytuację
No i budowa światłowodu dla gospodarstw domowych jest raczej mniej skomplikowane niż kopanie i kładzenie kabla wzdłuż torów kolejowych - gdzie nie ma studzienek i rur na kable pod chodnikami. Światłowód dla domów będą kładli etapami - formalności to pewnie z 3-4 miesiące bo to nie jest skomplikowane i dla każdej gminy to będzie priorytet - więc Pozbud nie skończy jeszcze kontraktu dl PKP więc ludzie co ewentualnie sie na tym znają nadal będą zajęci . Tu jest potrzebna posiadania ludzi co umiąej ciągnąc druta ( ja kiedyś byłem ministrantem- ale to nie ma związku :P ), kogoś kto umie spawać światłowód, kogoś kto sprawdzi poprawność działania i podłączy kabel do domu do routera . no i jest troche kopania (ale raczej mało) oraz zapewne jakiś specjalistyczny sprzęt wysyłający i odbierający sygnał będzie potrzebny- co tu miałby robić pozbud ? no i raczej wezmą jakiegoś podwykonawcę z rejonu prac - bo powinno to być tańsze. Ale mam nadzieję że się mylę
Może Pozbud przejmię Nexera :)
Przy okazji w GSM-R za rękojmie należyte wykonanie terminowe, gwarancje itp jest odpowiedzialnośc solidarna - a nie idzie tam współpraca wzorcowo ( np w sierpniu 2020r) https://www.telko.in/herkules-pozwal-nokie-na-45-mln-zl-w-kontrakcie-gsm-r
A X ładnie spadło na końcówce oby tak dalej :)