Też mnie na początku zmroziło jak spojrzałem na zysk netto ale chwile później rzut oka na przepływy mnie uspokoił. Niby fatalnie ale to oznaczało że duże kontrakty nie zostały ujęte w tym kwartale. Na szczęście raport to potwierdził. Jakbym miał oceniać przyszłość to widzę to tak. Mamy 4 duże kontrakty - Sofia (nie uznaje ja za roztrzygnietą, nie było oficjalnej informacji zreszta rynek ocenił podobnie nie odnosząć sie do niej) lokomotywy dla Cargo , Opole i Małopolska. Do powrotu kursu w okolice 23,5 -24,5 KONIECZNE jest wygranie 2 z 4 przetargów. Wyższe kursy tylko gdy wpadna przynajmniej 3 przetargi.
Gdybym mial doszukiwać się minusów:
1. Niestety czas gdy Newag zarabiał dobrze na samych remontach się chyba skończył. Pieniadze z tych przetagów nie wystarczyły na przyzwoity wynik zysku. Zreszta zauważyłem że czesto zarówno Newag jak i Pesa nie startuja juz do prostych remontów wagonów. Więc tak jak pisałem wcześniej konieczne jest wygranie dużych kontraktów.
2. Podobno 60 % "inwestorów" nie czyta raportów a jak przyjmiemy że połowa z nich nie rozumie co czyta to nie wiem jaka będzie reakcja jutro lub krótkoterminowo. Taka osoba może jutro rzucić akcje PKC.
Niestety musze z bółem przyznać choć stosuje obie techniki że na tym walorze lepiej by sie sprwdziła AT. Ja stosowałem tu AF z uśrednianianiem w w ybranych przeze mnie lokalnych dołkach z pobraniem dywidendy i wydaje mi sie że stosując AT udałoby mi sie osiagnąć lepszy wynik w granicach 1-1,5 na walor. Niby nie dużo ale jednak. takie przemyslenie ;)