Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  17,30 zł , zmiana od tamtej pory: 549,71%

Re: Prognoza optymisty

Też mnie na początku zmroziło jak spojrzałem na zysk netto ale chwile później rzut oka na przepływy mnie uspokoił. Niby fatalnie ale to oznaczało że duże kontrakty nie zostały ujęte w tym kwartale. Na szczęście raport to potwierdził. Jakbym miał oceniać przyszłość to widzę to tak. Mamy 4 duże kontrakty - Sofia (nie uznaje ja za roztrzygnietą, nie było oficjalnej informacji zreszta rynek ocenił podobnie nie odnosząć sie do niej) lokomotywy dla Cargo , Opole i Małopolska. Do powrotu kursu w okolice 23,5 -24,5 KONIECZNE jest wygranie 2 z 4 przetargów. Wyższe kursy tylko gdy wpadna przynajmniej 3 przetargi.
Gdybym mial doszukiwać się minusów:
1. Niestety czas gdy Newag zarabiał dobrze na samych remontach się chyba skończył. Pieniadze z tych przetagów nie wystarczyły na przyzwoity wynik zysku. Zreszta zauważyłem że czesto zarówno Newag jak i Pesa nie startuja juz do prostych remontów wagonów. Więc tak jak pisałem wcześniej konieczne jest wygranie dużych kontraktów.
2. Podobno 60 % "inwestorów" nie czyta raportów a jak przyjmiemy że połowa z nich nie rozumie co czyta to nie wiem jaka będzie reakcja jutro lub krótkoterminowo. Taka osoba może jutro rzucić akcje PKC.
Niestety musze z bółem przyznać choć stosuje obie techniki że na tym walorze lepiej by sie sprwdziła AT. Ja stosowałem tu AF z uśrednianianiem w w ybranych przeze mnie lokalnych dołkach z pobraniem dywidendy i wydaje mi sie że stosując AT udałoby mi sie osiagnąć lepszy wynik w granicach 1-1,5 na walor. Niby nie dużo ale jednak. takie przemyslenie ;)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NEWAG 2,55% 112,40 2026-05-06 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.