Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  10,52 zł , zmiana od tamtej pory: 96,29%

Re: Powrót spółki do mwig 40 ?

Czy TFI ,OFE mogą kupować spółki zagrożone wycofaniem z GPW .....przy sporze KERNEL OFE twierdziły cytując ich wypowiedzi prasowe..... że w zasadzie nie mogą posiadać takich akcji ...nie wiem co znaczy słowo w zasadzie / nie wiem czy dotyczy to tylko TFI ,czy OFE krajowych a jak jest w przypadku zagranicznych /jeśli mogą kupować mimo sporu o delisting a tego nie robią to jest źle ale jeśli nie mogą kupować to mają alibi i dopiero jak ta przesłanka zniknie przekonamy się czy będą kupować ...ta przesłanka znikła teraz należy poczynić kroki aby druga przesłanka znikła bo

Dodatkowo spółkę ENERGA wyrzucono z wszystkich indeksów nawet z zwykłego WIG /nie po złości tylko tak postępują z spółkami które mają niski free float bo już dawno takie przepisy są / - czy takie spółki OFE ,czy fundusze krajowe czy zagraniczne mogą kupować ..też nie wiem bo jeśli mogą a nie chcą to źle ale jeśli nie mogą kupować to mają alibi ...

należy dopomóc aby ta przesłanka znikła ..najprostszą możliwością jest możliwością przywrócenia spółki ENERGA i innych spółek do indeksów przez zmiana przepisów tak aby spółki były w indeksach zawsze jak są notowane lub podnieść próg do 95 % do dyskusji czy akcji czy głosów .....to jest najprostsze rozwiązanie z korzyścią dla wszystkich spółek ...zmienić regulamin w tym zakresie spółki zależnej GPW / mogą być szczegółowo oznaczone że niski free float / ...można dodatkowo choć to poprzednie wystarczy i nie nalegać ale gdyby się dało to tak jak w przypadku spółki ENERGA wystarczyłby też zmienić sposób liczenia ...nie % od wszystkich akcji tylko % od akcji dopuszczonych do obrotu ...Jeśli nie przekonamy polityków do zmiany tego przepisu to według aktualnego stanu prawnego Orlen musiałby mieć poniżej 90 % akcji wystarczy 89.999% aby tyle mieć to wystarczy aby sprzedał np. państwowemu TFI czy OFE /choć może i prywatnemu / ...nie wiem jak by było gdyby Orlen sprzedał akcje spółce ENERGA / ENERGA może nawet umorzyć ale niekoniecznie/ lub Orlen sprzedaje jakiejś swojej spółce zależnej
...wtedy bez zmiany przepisów przywracają ENERGA SA do indeksów jednak tutaj mediacje z Orlenem więc najprościej zmienić regulamin ...Ja Was nie reprezentuję więc trudno mi się zająć tym tematem ...dlatego kiedyś prosiłem o przemyśleniu utworzenia Porozumienia Akcjonariuszy Mniejszościowych spółki ENERGA sondowałem nawet dwukrotnie ilość akcjonariuszy poza GG raz z wystawianiem zleceń ,drugi raz nawet upraszczając do tego stopnia że wystarczył wpis na forum ile macie akcji dotyczyło akcji nie należących do członków GG i GW i mało było takich akcji więc inicjatywa Porozumienia nie była wprowadzona w życie ....dalej zagadką jest kto ma te akcje poza ilością z GG i GW ....myślałem że może teraz w nowej akcji wystawiania dane zaktualizujemy ...ale i frekwencyjnie i organizacyjnie też słabo to idzie to wystawianie .....

Energa przed wezwaniami Orlenu była nawet w WIG 30 /nie zapominając że kiedyś była nawet w WIG 20 /teraz po powrocie do indeksów nie będzie w WIG 30 bo raczej na razie trudno będzie spełnić poniższy warunek ale dla mWig40 powinniśmy go spełnić i pozostałe warunki i będziemy w mWIG40 -czy to spowoduje zainteresowanie funduszy nie wiem ale jeśli są fundusze których skład odzwierciedla indeks to będą zmuszone dokupić nową spółkę w indeksie ...po ile im sprzedacie to Wy decydujecie

GPW Benchmark informuje, że wyznaczone wg stanu na koniec września 2023 r. poziomy Miesięcznego Wskaźnika Obrotu (MWO), czyli dodatkowego kryterium kwalifikacji spółek do indeksów WIG20, mWIG40, sWIG80 i WIG30, obowiązujące podczas korekty okresowej indeksów w grudniu 2023 r. są następujące:

Indeks WIG20, WIG30 Poziom MWO % 0,0845
mWIG40 Poziom MWO 0,0125
sWIG80 Poziom MWO 0,0048

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ENERGA 0,24% 20,50 2026-02-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.