Jak by giełda była fer play i miała zasady to ludzie by nie tracili kasy. Ale niestety to inaczej wygląda. Ktoś mi kiedyś powiedział żebym grał z rynkiem a nie przeciwko rynkowi. Pomyliłem się jeśli chodzi o Zortrax zamiast od razu go szortowac tak jak inni to robia a widać to po uszczuplającej kapitalizacji. To bym nie stracił na tym. Dwa to broker grał przeciwko mnie co spowodowało zmianę brokera. Szorty nie takie złe są. Skoro gra jest w 2 strony to trzeba grać w 2 strony nie tylko w 1 żeby cały czas tracić. Gra się w tą stronę w którą idzie rynek. Idzie w dół gra się w dół idzie w górę gra się w górę. Po co mam grać w górę jak rynek gra w dół. Nie mam zamiaru tracić na grę przeciwko rynkowi. To że tu wszyscy są na minusie nie znaczy że też muszę być na minusie poprostu odzyskuje to co zabrał mi rynek. Niby strata jest dopiero jak się ją odetnie. I dokładnie tak się stało odcięłam stratę przy znacznej stracie. Cześć już odzyskałem. Jak bym nie odciął to pewnie bym był już na -70%. I miał bym dalej czekać na -100%. Zapakuję bombe jak sentyment się zmieni. A na moje obliczenia jeszcze to potrwa. Zortrax pewnie i na 5gr poleci żeby zamknąć lukę chyba że nie mają takiego zamiaru. Widząc ten wykres niby hamuje spadek ale od czego ma się niby odbić w górę obstawiłem że od 5gr lub niżej to zrobi. Nawet jest grube zlecenie zakupowe na 5gr wiec czemu nie spróbować szorta postawić do 5gr. Może się na tym przejadę albo odzyskam z zyskiem to co Zortrax zabrał. I tak tu jest ciągła nagonka i na wzrosty a Bankstrzy też grają w szorty pogram razem z nimi. Bo i tak na tym forum jest wysypisko troli od nagonek i przeciwnagonka. Nie wiadomo co już o tym myśleć więc trzeba myśleć za siebie a nie za innych. W końcu każdy odpowiada za swój hajs nie za czyjś jak ktoś kogoś nakręca na minę to ten ktoś nie odda mu przecież straconego hajsu. Jak to mówią na Wollstreet albo jesteś mała rybka i zostaniesz pożarty albo jesteś rekinem i pożerasz innych. Tak na marginesie to wierzę w tą restrukturyzację ale ona jest jeszcze w pieluchach więc jak już zaczną pracować na tą zieleń to zmienię pozycję. Aaaaa i jeszcze jedno zauważyłem że ktoś skubie kapitał i przerzuca akcje to chce z tej zagrywki też skorzystać i cisnąć szorty na tych przerzutach i skubaniu. Bo wtedy widać że to nie zmienia sentymentu na wzrostowy.